Detalii despre cum va fi sărbătorită Ziua Națională a Vinului. România – țară-oaspete a acestei ediții

  • 14 Septembrie 2018 11:41
Detalii despre cum va fi sărbătorită Ziua Națională a Vinului. România – țară-oaspete a acestei ediții

Anul acesta, un număr record de 60 de producători vinicoli „vin din sufletul Moldovei” în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a prezenta podusul mândriei naționale și al tradițiilor în vinificație, anunță organizatorii Zilei Naționale a Vinului (ZNV), care va fi marcată pe 6 și 7 octombrie.

Potrivit unui comunicat, cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a 17-a ediție a ZNV va fi dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Timp de două zile, cei 60 de vinificatori vor oferi spre degustare oaspeților vinuri produse pe întreg teritoriul R.Moldova. În Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale realizate, o Curte Țărănească în care se vor pregăti pe loc vinuri, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei. Vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima Capitalei spre localitățile de origine a vinurilor. Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei.

Evenimentul va fi inaugurat oficial prin parada vinificatorilor din toate cele patru zone cu Indicație Geografică Protejată, prezenți la Ziua Națională a Vinului, și se va încheia cu o Horă imensă. Pe parcursul celor două zile, pe scenă vor evolua ansambluri folclorice din diferite regiuni ale R. Moldova, iar serile vor fi marcate de concerte grandioase, cu interpreți și trupe îndrăgite din Republica Moldova.

În premieră, Ziua Națională a Vinului se extinde geografic și va fi marcată simultan și peste hotarele țării. În primul week-end al lunii octombrie (5-7 octombrie), „Vinul Moldovei” va fi celebrat și în orașul Snagov din România. Peste 20 de vinificatori reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” vor oferi vizitatorilor spre degustare sute de vinuri de calitate cu Indicație Geografică Protejată. Programul artistic al evenimentului va fi completat de un concert susținut de celebrele trupe muzicale din Republica Moldova: Zdob și Zdub și Carla’s Dreams. Evenimentele din Snagov vor fi transmise în direct pe câteva ecrane gigantice, amplasate în Piața Marii Adunări Naționale. La fel, în centrul capitalei va fi amenajat un stand special pentru vinificatorii din România – țară-oaspete a acestei ediții a Zilei Naționale a Vinului. Degustând cele mai alese vinuri românești vizitatorii vor putea face o călătorie imaginară prin cele mai importante zone vitivinicole de peste Prut.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău