Detalii cu privire la urmărirea penală ce vizează protestul de pe 24 aprilie

  • 28 Aprilie 2016 18:08
Detalii cu privire la urmărirea penală ce vizează protestul de pe 24 aprilie

74 de polițiști au fost audiați în calitate de martori în cadrul urmării penale inițiate pe faptul dezordinilor în masă din timpul protestului din 24 aprilie, de la Chișinău.

De asemenea, pe numele tânărului, reținut în seara aceleași zile pentru participarea activă la dezordinile în masă și rănirea unui polițist, a fost emis un mandat de arest pentru 20 de zile. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliției, Grigore Moga, transmite IPN.

Potrivit acestuia, ca urmare a acțiunilor violente din timpul protestului au suferit 43 de colaboratori ai poliției, 19 dintre care au avut nevoie de acordarea asistenței medicale. „17 polițiști s-au adresat în prima zi. În zilele următoare, angajații poliției, care au fost antrenați în menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice,care au venit în municipiul Chișinău din alte subdiviziuni teritoriale al IGP, la locul de trai s-au adresat la policlinicile și medicii de sector și le-a fost acordată asistența medicală cuvenită”, a precizat sursa. Grigore Moga a mai spus că cei cinci polițiști internați cu traume cranio-cerebrale, fracturi, luxații etc se află încă în spitalul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, s-a stabilit că au fost deteriorate trei automobile parcate pe strada Bulgară, suma pagubelor fiind estimată la circa 30 de mii de lei. Și subdiviziunilor MAI le-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de opt mii de lei, ca urmare a sustragerii sau deteriorării mijloacelor speciale de protecție individuală.

Șeful Direcției a declarat, totodată, că trei cetățeni au adresat plângeri pentru că ar fi fost abuzați de către polițiști în timpul acțiunii de protest.

După încheierea protestului, într-un briefing de presă, șeful IGP, Alexandru Pânzari a declarat că, după acțiunea de protest, a fost pornit un dosar penal pe faptul declanșării dezordinilor în masă de pe strada Bulgară.

Conform legislației penale, acțiunile de organizare sau conducere a unor dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, distrugeri de bunuri, de aplicarea a obiectelor utilizate în calitate de armă, precum și de opunere de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Duminică, 24 aprilie, în Piața Marii Adunării Naționale, a avut loc un protest antiguvernamental, organizat de către Platforma DA. Oamenii veniți din mai multe localități ale țării au cerut demisia actualei guvernări, desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale și întoarcerea miliardului furat din sistemul financiar-bancar. Manifestanții au înconjurat clădirea Guvernului, ulterior au protestat pe strada Bulgară, unde se presupune că locește prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și ulterior, în fața clădirii Global Business Center, unde se crede că ar fi sediul companiilor acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău