Destituirea lui Trump, votată de Comisia Juridică din Camera Reprezentanților; urmează votul în plen

  • 13 Decembrie 2019 18:12
Destituirea lui Trump, votată de Comisia Juridică din Camera Reprezentanților; urmează votul în plen

Comisia Juridică din Camera Reprezentanților a SUA a votat vineri favorabil cele două capete de acuzare împotriva președintelui republican Donald Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare și destituire), respectiv abuz de putere și obstrucționarea Congresului, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Odată îndeplinită această etapă în Comisia Juridică, dominată de democrați, urmează ca săptămâna viitoarea plenul Camerei Reprezentanților să se pronunțe prin vot asupra destituirii lui Trump. În cazul unui vot favorabil, ceea ce se întrevede, dată fiind majoritatea democrată din Cameră, ultimul cuvânt în procesul politic împotriva lui Trump îl va avea Senatul, unde însă republicanii acestuia au majoritate.

Conform democraților, care au inițiat procedura de impeachment (destituire și punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigație în care era vizat și Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ținta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupției. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigația condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreședintelui Joe Biden și i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acționeze în privința acelei anchete.

În opinia democraților, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și o primire a președintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Biden, iar acuzația de ''obstrucționare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucțiuni date unor actuali și foști membri ai administrației americane de a nu coopera în anchetă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30
Cer acoperit de nori
Umiditate:28 %
Vint:2,1 m/s
Tue
24
Wed
22
Thu
20
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău