Destinații de vis | Muzeul Aurului din Brad (FOTO/VIDEO)
-
16 Decembrie 2016 15:08
Știați că dintr-un gram de aur se poate face un fir lung de 30 m? Că aurul pur este atât de moale încât poate fi îndoit cu mâna? Sau că medaliile olimpice de aur conțin acest metal în proporție de doar 1,34 %?
Dar că Muzeul Aurului din Brad este singurul de acest gen din Europa și unul dintre cele trei existente în toată lumea?
Indiferent de răpuns, vă invităm să pășiți cu noi în acest “bogat” și inedit muzeu!
Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896, când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa, în prezent fiind expuse cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume. De exemplu, doar una dintre șoparlele din vitrine a fost evaluată la 3 milioane de dolari!
Deși a avut întotdeauna un caracter particular, cu un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unitãtii care îl gestioneazã, colecția a fost vizitatã de un mare numãr de persoane. Elevi, studenți sau iubitori ai frumuseților naturii, specialiști în domeniul geologiei și mineritului, personalitãți ale vietii culturale, politice și stiintifice din țarã și de peste hotare, au rãmas impresionați de frumusețea deosebitã a exponatelor și de valoarea știintificã a multora dintre ele. Mãrturie stau numeroasele impresii înscrise de aceștia în registrele de vizitatori, cel mai vechi pãstrat fiind din anul 1912.
Colecția începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existența omului în urmã cu 5000 de ani și a unei activitãți de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte și obiecte vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor douã secole, dar și imagini fotografice sugestive privind aceste activitãți.
În sãlile muzeului vizitatorul are prilejul de a cunoaște aurul într-o ipostazã ineditã, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule și rarele combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul și nagyagytul s-au identificat pentru prima datã în lume în zãcãminte din Muntii Apuseni.
În muzeu se regăsesc majoritatea zãcãmintelor de aur din România. Cel mai bine reprezentate sunt însă zãcãmintele din zona Bradului, de aici provenind si cele mai spectaculoase forme. Unele dintre ele sugerează plante sau animale, altele obiecte: frunze, flori, șarpe, cățel, aripi de pasăre, tun sau … harta României.
Muzeul prezintã în continuare o colecție mineralogicã generalã, cu peste 800 exponate provenind din foarte multe țări.
Dacă fotografiile prezentate vă încântă privirea, imaginați-vă ce sentiment veți avea dacă veți vedea în realitate strălucirea acestor exponate!
Sursa: eualegromania.ro