Destinație finală pentru o Armată de deținuți. Recrutările din închisorile Rusiei pentru „mașina de tocat” din Ucraina au ajuns la un nivel fără precedent

  • 01 Mai 2023 13:23
Destinație finală pentru o Armată de deținuți. Recrutările din închisorile Rusiei pentru „mașina de tocat” din Ucraina au ajuns la un nivel fără precedent

Ministerul rus al Apărării a început o campanie de recrutare fără precedent de prizonieri din coloniile penale, așa cum se numesc închisorile din Federația Rusă. Zece mii de prizonieri ar fi fost mobilizați pentru război doar în luna aprilie. Destinație finală: Recrutările din închisorile ruse pentru ”mașina de tocat” din Ucraina au ajuns la un nivel fără precedent, în aprilie, scrie defenseromania.ro.

Începând cu luna iulie a anului trecut, Yevgheni Prigojin, proprietarul „Wagner”, a recrutat zeci de mii de voluntari în închisorile rusești, cărora li s-a promis grațierea completă după șase luni de lupte. Deși Prigojin afirma în luna ianuarie că recrutările din închisori au încetat, s-ar părea că practica a fost reluată câteva săptămâni mai târziu.

Șefa fundației ”Rusia în spatele gratiilor”, jurnalista Olga Romanova, a declarat la conferința privind drepturile omului de la Berlin, că Rusia a lansat o campanie masivă de recrutare a deținuților din închisori. 

„În acest moment există o mobilizare absolut disperată, pe care nu am mai văzut-o până acum. Nici  în timpul recrutărilor pentru grupul Wagner al lui Prigojin nu au fost recrutați atât de mulți oameni”, scrie Romanova contul de Telegram Cheka-OGPU.

Potrivit acesteia, unii dintre recruții Ministerului rus al Apărării sunt transferați armatelor private, în special grupului Potok aparținând gigantului Gazprom dar și către compania privată de mercenari Wagner deținută de Prigojin, scrie Unian.

„Se pare că Ministerul Apărării trimite „surplusul” (deținuții n.r.) către Wagner pentru că tinerii locotenenți ai Armatei ruse pur și simplu nu știu cum să comande (prizonierii recrutați n.r.)”, a spus ea.

Rusia a ridicat o armată de deținuți

Potrivit calculelor acesteia, numărul deținuților recrutați crește vertiginos. „Nu avem timp să numărăm, dar în aprilie au luat zece mii deodată”, a spus ea, adăugând că cifrele nu au fost atât de mari niciodată, nici măcar în februarie sau martie.

Activistul pentru drepturile omului admite că, în viitor, angajații Serviciului Federal de Penitenciare ar putea fi implicați în comanda deținuților pe front.

Proprietarul grupului Wagner, Yevgeni Prigojin, recrutează prizonieri în armata sa privată din iulie anul trecut. I-a recrutat în război cu promisiunea că vor fi grațiați după șase luni de luptă. Contractul primilor recrutați a expirat deja, potrivit Romanova, în jur de cinci mii dintre ei ar fi trebuit să se întoarcă din Ucraina în Rusia. În același timp, un număr mare dintre ei mor în război.

Conform calculelor fundației „”Rusia în spatele gratiilor”, la 1 februarie, în „Grupul Wagner” erau recrutați aproximativ 49.000 de prizonieri. Aproximativ 5 mii de prizonieri s-au întors deja în Rusia din război, iar aproximativ 10 mii, inclusiv voluntari care nu provin din închisori, sunt acum în zona de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău