Desprinderea de simbolurile sovietice, precum și tăierea legăturilor comerciale și de dependență energetică de Rusia – momente de cotitură pentru Republica Moldova (Revista presei)

  • 14 Aprilie 2022 09:38
Desprinderea de simbolurile sovietice, precum și tăierea legăturilor comerciale și de dependență energetică de Rusia – momente de cotitură pentru Republica Moldova (Revista presei)

Moldova – bătălia simbolurilor, titrează Europa Liberă. După publicistul Vitalie Ciobanu, decizia cea mai spectaculoasă a guvernării, de natură să ne scoată din zona gri a incertitudinii și a jumătăților de măsură, este interzicerea simbolurilor militariste ale Rusiei: panglica bicoloră, negru-oranj, precum și alte însemne și atribute asociate crimelor de război și crimelor împotriva umanității, cum sunt literele „Z” și „V”, pe care le vedem inscripționate pe tancurile și blindatele rusești din Ucraina. Opoziția socialist-comunistă din parlament spus că va contesta la Curtea Constituțională schimbările din Codul Contravențional, pe motiv că acestea ar leza dreptul la opinie și liberă exprimare. Doar că tot Legea Supremă a Republicii Moldova interzice propaganda războiului, incitarea la ură și discriminare, la violență publică, la separatism teritorial – adică exact ceea ce aduc cu ele simbolurile rusești, subliniază publicistul. Așteptăm de ani de zile din partea blocului comunist-socialist să ne explice contradicția logică dintre recursul pe care-l fac la „democrație”, la „pluralismul politic”, la „libertatea de exprimare”, de care beneficiază în Republica Moldova, și agenda lor politică de apropiere de Rusia, unde nu există nici democrație, nici liberă exprimare, nici pluralism politic. Și am mai vrea să știm ce cred acești „prieteni ai URSS” dintre Prut și Nistru despre masacrarea populației civile ucrainene de către armata lui Putin, scrie Vitalie Ciobanu.

Votul deputaților PAS pentru legea care interzice  simbolurile invaziei ruse în Ucraina, este,  nu numai constituțional, ci și moral, consideră Nicolae Negru de la Ziarul Național. Potrivit editorialistului, orice om de bun-simț, care se consideră creștin, capabil să judece de sine stătător, care condamnă sincer războiul nu își va pune panglica mânjită de sânge ucrainesc, cecen, sirian. E o chestiune de morală și lege, nu de geopolitică, după cum vor să o prezinte socialiștii care se bucură de vandalizarea crucilor din cimitirul ostașilor români, la Fălești.

Cel mai probabil, noile actele  normative prin care, pe de-o parte, sunt interzise simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, iar pe de altă parte instituțiile statului primesc noi instrumente pentru a opri propaganda în mass-media audio-vizuală și mediul online,   ar fi stârnit controverse mai mari în timp de pace, dar în timp de război aceasta pare singura soluție viabilă pentru ca Republica Moldova să se poată proteja într-o anumită măsură de propaganda agresivă a Rusiei făcută prin televiziunile partidelor politice din Moldova afiliate Kremlinului, consideră Mădălin Necșuțu de la portalul Veridica. Autorul presupune că c el mai probabil, odată cu apropierea zilei de 9 mai, vor fi noi provocări și scandaluri care vor avea în spate forțele politice proruse, organizațiile-satelit de sprijin, dar și simpatizații lor. Pe de altă parte, sunt posibile și provocări directe ale Moscovei.   Desprinderea de simbolurile sovietice, precum și tăierea legăturilor comerciale și de dependență energetică de Rusia – sunt momente de cotitură pentru Republica Moldova, dar nu vor fi ușoare, opinează Necșuțu.

Ziarului de Gardă publică  o anchetă despre tentativele rusești de a ocoli sancțiunile internaționale prin R. Moldova și eforturile întârziate ale autorităților de a le contracara. Publicația dă detalii despre licitația organizată de Termoelectrica din Moldova, câștigată de firma celui mai bogat oligarh rus, supus sancțiunilor occidentale.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, jurnalista Nadejda Suhorukova din orașul Mariupol, distrus aproape în totalitate de ruși și afectat de o criză umanitară majoră,  mărturisește despre cum a reușit să evadeze din „orașul mormânt” așa cum îl numește și povestește despre ororile la care sunt supuși locuitorii Mariupolului, bombardat non-stop, înfometat și înfrigurat.

La rubrica Reporter Special aflați povestea Elenei Danilova și a fiului ei care și-au mutat viața din Harkiv la Chișinău. După aproape două săptămâni petrecute printre bombardamentele care au făcut practic una cu pământul orașul ei, au trăit zile la rând fără să mănânce, au ajuns la Chișinău cu trei câini și cinci pisici pe care le-au găsit rănite pe drum. În Moldova, femeia și-a găsit un loc de muncă și povestește despre cum e să iei totul de la capăt. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău