Despre Prigojin s-a crezut și în 2019 că a murit într-un accident aviatic. Dar după câteva zile a apărut și a spus că a avut treabă

  • 26 August 2023 11:30
Despre Prigojin s-a crezut și în 2019 că a murit într-un accident aviatic. Dar după câteva zile a apărut și a spus că a avut treabă

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi murit miercuri, după ce avionul său personal s-a prăbușit în regiunea Tver. Moartea lui a fost confirmată de autoritățile ruse, dar și de membrii grupului Wagner. Însă nu este prima dată când se spune despre el că a murit într-un accident de avion, scrie Digi24.ro.

Publicația rusă Readovka a scris în octombrie 2019 că Prigojin a murit, după ce avionul său s-a prăbușit în Republica Democrată Congo, citând surse apropiate grupului de mercenari Wagner, potrivit Insider.

După două zile, agenția RIA Novosti a scris că acesta nu era mort, ci doar fusese ocupat și a fost luat prin surprindere de știre. RIA Novosti a mai precizat că mai multe publicații și bloggeri au scris despre moartea lui Evgheni Prigojin.

Cazul din 2019 are multe elemente comune cu cel din această săptămână. Cu toate acestea, acum confirmările privind moartea lui au apărut imediat. Agenția de aviație civilă a Moscovei a precizat că Prigojin se afla la bord, un canal Telegram asociat cu grupul Wagner a anunțat moartea lui, iar cadavrul ar fi fost identificat într-o morgă.

Aparenta moarte a lui Prigojin vine la două luni după ce a declanșat o revoltă în care trupele sale au luat cu asalt o bază militară cheie, iar soldații Wagner au început să mărșăluiască spre Moscova. Însă revolta s-a încheiat după o zi, prin încheierea unui acord cu Kremlinul. Există, însă, și sceptici care spun că așteaptă mai multe dovezi că Prigojin este mort.

Keir Giles, analist la Chatham House, institutul regal de afaceri internaționale cu sediul la Londra, a declarat pentru The Washington Post că „până nu știm sigur că este vorba chiar despre Prigojin, să nu fim surprinși dacă va apărea în câteva zile într-un nou videoclip din Africa”.

Prigojin este, de asemenea, cunoscut pentru campanii de dezinformare. El a finanțat o „fabrică de troli” care este acuzată că a intervenit în alegerile din SUA.

Experții au declarat pentru Insider că există trei scenarii probabile pentru ceea ce s-a întâmplat în această săptămână: Prigojin este mort pentru că Vladimir Putin a comandat asasinatul, Prigojin este mort pentru că altcineva a ordonat crima sau că Prigojin este bine, sănătos și și-a înscenat moartea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău