Deși OIAC a confirmat otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok, poliția rusă susține că acesta avea ''pancreatită''

  • 06 Noiembrie 2020 13:53
Deși OIAC a confirmat otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok, poliția rusă susține că acesta avea ''pancreatită''

Poliția rusă a afirmat vineri că principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care se află la un tratament în Germania după ce s-a îmbolnăvit brusc în Siberia la sfârșitul lunii august, suferea de "pancreatită", respingând din nou ideea otrăvirii sale, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Diagnosticul final a fost pus de medici ținându-se seama de mai multe studii chimice și toxicologice: dereglare a metabolismului glucidic, pancreatită cronică cu alterarea" anumitor funcțiuni, a declarat serviciul de presă al filialei siberiene a poliției ruse.

"Diagnosticul unei otrăviri nu a fost confirmat", a subliniat acesta într-un comunicat.

La sfârșitul lunii august, lui Navalnîi i se făcuse rău în avion în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, i s-a permis să fie transportat de urgență la o clinică din Germania pentru tratament, sub presiunea apropiaților săi.

Trei laboratoare europene, ale căror concluzii au fost confirmate de Organizația internațională pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), au stabilit că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, substanță de tip militar concepută în epoca sovietică.

Opozantul, aflat în continuare în convalescență în Germania, l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin că ar fi în spatele otrăvirii sale, acuzație respinsă de Moscova.

În pofida acestor versiuni, autoritățile ruse au respins orice idee de otrăvire și au acuzat atât serviciile secrete occidentale, cât și apropiați ai lui Navalnîi sau chiar pe acesta însuși că ar fi autorii situației create.

Directorul Serviciului de informații externe rus (SVR), Serghei Narâșkin, a susținut vineri că moartea lui Navalnîi ar fi făcut din acesta o "victimă de sacrificiu" utilă Occidentului pentru a "relansa mișcarea de protest în Rusia".

"Este foarte trist de văzut ce a devenit serviciul de informații rus", a reacționat Aleksei Navalnîi pe Facebook, calificându-l pe Narâșkin drept "imbecil".

"Este ridicol că ei scot în aceeași zi pe Narâșkin spunând că eu am fost otrăvit de țările NATO și această poveste a Ministerului de Interne, care afirmă că nu a fost o otrăvire", a adăugat opozantul rus pe Twitter.

"Aparent, țările NATO m-au convins să țin un regim letal", a ironizat el, referindu-se la una dintre versiunile avansate de Moscova, potrivit căreia problemele sale de sănătate ar fi legate de o alimentație dezechilibrată.

Presupusa otrăvire a lui Navalnîi a tensionat și mai mult relațiile între Rusia și Occident. Uniunea Europeană a sancționat șase înalți responsabili ruși - potrivit Bruxellesului - în legătură cu acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău