Deși eu existat mai multe invitații reciproce la dialog între fracțiuni, pentru a discuta despre alegerile parlamentare anticipate, întrevederi formale în acest sens nu au avut loc până acum

  • 20 Ianuarie 2021 13:42
Deși eu existat mai multe invitații reciproce la dialog între fracțiuni, pentru a discuta despre alegerile parlamentare anticipate, întrevederi formale în acest sens nu au avut loc până acum

Principalele fracțiuni parlamentare încă nu au început discuțiile formale în vederea identificării soluțiilor pentru depășirea crizei guvernamentale, chiar dacă majoritatea liderilor politici se invită reciproc la dialog. Deputații se pronunță în continuare pentru anticipate, dar au viziuni diferite în privința modului de administrare a Guvernului până atunci.

Toate partidele parlamentare se pronunță pentru discuții și dialog în vederea identificării soluțiilor pentru depășirea crizei guvernamentale și declanșarea alegerilor anticipate, dar susțin că întrevederi, cel puțin formale, încă nu au fost organizate.

Luni, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că doi lideri ai fracțiunii parlamentare vor începe discuțiile cu celelalte fracțiuni pentru identificarea soluțiilor de dizolvare a Parlamentului. Deocamdată însă, se pare, a fost organizată doar o întrevedere cu membrii Grupului ”Pro Moldova„. Reprezentanții fracțiunii PSRM nu au fost de găsit pentru a oferi detalii.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate a invitat PSRM și Platforma DA la dialog, propunând un proiect de hotărâre sau de declarație prin care acestea să-și asume să nu voteze un nou guvern pentru a putea fi provocate anticipatele. Discuții formale încă nu au avut loc, dar ar putea fi organizate în timpul apropiat, a comunicat pentru Radio Chișinău vicepreședintele fracțiunii PAS, Dan Perciun.

Platforma DA a primit invitații la discuții din partea PSRM și PAS, dar deocamdată nu a luat o decizie, declară secretarul fracțiunii, Dinu Plângău. El însă menționează că trebuie urmată calea constituțională, iar președintele să lanseze consultări cu grupurile parlamentare.

Anterior și fracțiunea Partidului Democrat, dar și platforma „Pentru Moldova” s-au pronunțat pentru discuții, acestea, la fel ca Platforma DA, sugerând că este necesară votarea unui nou guvern până la declanșarea alegerilor. Însă, nu este clar în acest caz cum va putea fi dizolvat Parlamentul.

Amintim că Guvernul Chicu a demisionat la 23 decembrie. Președintele Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, urmând, potrivit Constituției să desemneze un candidat la funcția de premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău