Deși este un număr record de secții de votare deschise peste hotare, multe formațiuni politice reclamă numărul insuficient al acestora

  • 21 Februarie 2019 15:43
Deși este un număr record de secții de votare deschise peste hotare, multe formațiuni politice  reclamă numărul insuficient al acestora

Autoritățile de la Chișinău au deschis un număr record de secții de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare de duminică din R. Moldova. Însă, multe formațiuni politice și societatea civilă reclamă numărul insuficient al acestora, în comparație cu numărul de cetățeni moldoveni aflați în străinătate, precum și faptul că multe secții vor funcționa în localități în care nu există comunități mari de cetățeni moldoveni.

La alegerile de duminică, în afara hotarelor Republicii Moldova vor fi deschide 123 de secții de votare, în comparație cu 100 la scrutinul prezidențial din 2016. Autoritățile de la Chișinău susțin că, în acest fel, mai mulți cetățeni moldoveni vor putea vota, în timp opoziția și societatea civilă afirmă că acest număr de secții este prea mic pentru cei peste 800 de mii de moldoveni care se află în străinătate. Totodată, este criticată și geografia amplasării anumitor secții, care vor funcționa în localități în care nu este înregistrat în număr mare de cetățeni moldoveni. Reprezentantul Asociației Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral, Pavel Postică:

Atât Blocul electoral ACUM, cât și Partidul Socialiștilor prorus, au contestat deciziile privind numărul de secții de votare în străinătate, dar justiția a respins aceste contestații.

Cetățenii din diasporă vor fi reprezentanți de trei deputați din cei 51 aleși în circumscripții uninominale. Și acest fapt este denunțat de opoziție și societatea civilă, având în vedere că aproape un sfert din numărul total de alegători moldoveni se află peste hotarele țării.

Cele mai multe secții vor fi deschise în circumscripția care cuprinde Europa de Vest – 83. Pentru alegătorii din Europa de Est și Asia vor funcționa 27 de secții de votare, iar pentru circumscripția care include Statele Unite ale Americii și Canada – 13.

Pentru alegătorii din afara Republicii Moldova au fost tipărite câte aproximativ 500 de mii de buletine pentru fiecare tip de scrutin – alegerile pentru circumscripție, pe lista naționale și pentru cele două chestiuni supuse referendumului consultativ. 

Aproape 25 de mii de alegători s-au înregistrat prealabil pentru a vota peste hotare, dar își vor putea exprima acest drept și cei care nu s-au înregistrat. De asemenea, alegătorii care s-au înregistrat peste hotare, pot vota și în altă circumscripție decât în cea în care s-au înregistrat, dar pot vota și în Republica Moldova, explică vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016 au participat la vot peste 138 de mii de alegători aflați în afara țării. În mai multe secții nu toți alegătorii au putut vota, formându-se cozi. Aceasta a servit drept unul din motivele pentru care au fost contestate rezultatele scrutinului. Curtea Constituțională a considerat atunci că aceasta nu a influențat rezultatele alegerilor, dar i-a cerut Parlamentului să reglementeze mai clar mecanismul de votare în străinătate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău