Deșeurile periculoase ar trebui să fie gestionate de un centru specializat

  • 17 Decembrie 2016 14:16
Deșeurile periculoase ar trebui să fie gestionate de un centru specializat

Deșeurile periculoase se propune a fi gestionate de un centru specializat. Ministerul Mediului a înaintat spre dezbateri publice un proiect de hotărâre privind crearea Centrului de Gestionare a Deșeurilor Periculoase, transmite IPN.

Instituția, care va fi în subordinea Ministerului Mediului, va trebui să dezvolte o rețea de colectare a deșeurilor periculoase generate de operatorii economici și de consumatorii casnici pentru valorificarea și eliminarea acestora într-un mod sigur din punct de vedere al protecției mediului.

Printre funcțiile de bază ale centrului va fi prestarea contra plată, în baza unor contracte, a serviciilor de consultanță asupra procesului de acumulare, ambalare, stocare și transportare a deșeurilor, elaborarea soluțiilor tehnologice pentru reciclarea/eliminarea deșeurilor acumulate istoric, colectarea și stocarea temporară a fluxurilor de deșeuri periculoase.

De asemenea, Centrul se va ocupa de reciclarea lămpilor fluorescente și altor deșeuri cu conținut de mercur, va decontamina ambalajele de substanțe chimice periculoase, va presta servicii pentru organizarea stagierilor în domeniul gestionării deșeurilor periculoase pentru studenți de la facultăți de chimie, biologie și inginerie.

Construcția centrului se planifică de a fi realizată din fonduri investiționale sub formă de grant și cofinanțare din buget.

Deșeuri periculoase sunt deșeuri industriale care conțin substanțe ce pot periclita sănătatea ori chiar viața oamenilor sau pot afecta fauna și vegetația. Dintre acestea fac parte unele metale grele (plumb, mercur etc.), deșeuri de substanțe corozive, deșeuri chimice, explozive, pământ contaminat, reziduuri petroliere, deșeuri de azbest, deșeuri inflamabile sau radioactive, pesticide.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău