Deșeurile menajere din Capitală vor fi evacuate la gunoiștea din Țânțăreni. Ion Ștefăniță a subliniat necesitatea reciclării

  • 04 Iulie 2017 14:25
0%
00:00:00
00:00:00

Peste 39 de milioane de lei urmează a fi alocate din bugetul Chișinăului pentru localitatea Țânțăreni pentru a putea depozita gunoiul menajer din Capitală la groapa de acolo. O decizie în acest sens a fost luată marți, 4 iulie de consilierii municipali, care au susțin că poligonul de la Țânțăreni este gata pentru a depozita gunoiul începând de astăzi.

Consilierii municipali au decis alocarea a 39,3 milioane de lei pentru redeschiderea poligonului de colectare a deșeurilor de pe teritoriul comunei Țânțăreni. Astfel, 17,3 milioane de lei urmează a fi alocați pentru stația de epurare și alte 12 milioane - pentru lucrările de consolidare a digului poligonului. Localitatea urmează să primească 10 milioane de lei în calitate compensații. Totodată, autoritățile din Chișinău se angajează să evacueze gratuit deșeurile de pe patru poligoane din Anenii-Noi, precum și să efectueze lucrări de îmbunătățire a infrastructurii locale. 

„Poligonul îl putem folosi începând de mâine sau chiar de astăzi. Acolo există o celulă în partea superioară care poate fi utilizată pentru a nu afecta partea unde este digul pentru a putea fi făcute lucrările”, a declarat viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu.

Proiectul a fost votat de 31 de consilieri prezenți la ședință. Consilierul municipal Ion Ștefăniță a subliniat necesitatea reciclării deșeurilor.

„Trebuie să mergem spre parteneriate publice-private pentru reciclarea acestor deșeuri. Această cantitate enormă de 1300 de tone de gunoi pe zi trebuie să o reducem la maxim. Prin sticlă și carton se poate de făcut bani, așa cum face Bruxelles-ul, la ei energia electrică din oraș se face pe baza arderii acestor deșeuri”, a precizat Ion Ștefăniță.

Consilierii municipali au votat majorarea prețurilor pentru evacuarea deșeurilor menajere din Capitală, până la 9 lei și 25 de bani pentru locuitorii de la bloc și până la 18 lei și 70 de bani pentru  cei cu casă la sol. Agenții economici vor plăti pentru evacuarea unui metru cub de gunoi 100 de lei. CMC a aprobat și o compensare anuală a diferenței de preț pentru mai multe familii social-vulnerabile din municipiul Chișinău.

Deocamdată nu se știe dacă locuitorii din Țânțăreni, care au protestat pentru închiderea gropii de gunoi de acolo sunt de acord să fie redeschis poligonul în schimbul banilor. Contactat de Radio Chișinău, primarul comunei Țânțăreni, Ina Pașcan, ne-a comunicat că este într-o ședință.

Între timp, locuitorii din Bubuieci anunță că vor organiza un protest non-stop, începând cu dimineața zilei de 6 iulie, când expiră termenul dat de localnicii din Bubuieci pentru depozitarea deșeurilor din Capitală la groapa de pe strada Uzinelor, din apropierea localității.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău