Deșeurile electrice și electronice devin o problemă gravă dacă nu sunt gestionate corect
-
01 August 2022 13:14
Deșeurile de echipamente electrice și electronice au efecte negative majore asupra mediului înconjurător și sănătății umane dacă nu sunt gestionate într-o manieră adecvată. Când ajung la groapa comună de gunoi, duc la poluarea componentelor de mediu: sol, apă, aer.
„Colectarea corectă și responsabilă a DEEE-urilor înseamnă mai multă sănătate pentru fiecare dintre noi, un mediu mai curat și o economie circulară continuă, grație energiei oferite prin reciclare”, a precizat pentru IPN Denis Macovschi, șeful Secției mecanisme economice de mediu din cadrul Agenției de Mediu.
Efectele substanțelor periculoase asupra oamenilor din deșeurilor electrice și electronice sunt diverse. Mercurul provoacă probleme neurologice, dezvoltare precară la nivelul fetușilor și copiilor mici, tremur, schimbări emoționale, insomnie, deces. Cromul generează iritație respiratorie, afecțiuni rinichi, iar cadmiu – afecțiuni la plămâni.
Republica Moldova nu are capacități de valorificare a acestor tipuri de deșeuri. Dar sunt sisteme colective care le colectează și asigură gestionarea acestora până la etapa exportului la întreprinderi autorizate din afara țării.
Directorul executiv al companiei de gestionare a deșeurilor MoldRec, Ruslan Nercaș, spune că deșeurile electrice și electronice acumulate la platforma companiei sunt sortate după categorii, împachetate, pregătite pentru export și transportate în România, la cea mai mare fabrică din sud-estul Europei, unde sunt supuse nemijlocit procesului de reciclare. Anul trecut compania a colectat peste 500 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice.
Toți agenți economici care comercializează produsele electrice și electronice trebuie să fie responsabili să creeze locuri de colectare a deșeurilor, de unde acestea sunt preluate și duse la reciclare. „Deșeurile electrice și electronice devin periculoase atunci când sunt abandonate în mediu. Mai există echipamente cu termen expirat pe care fiecare cetățean le păstrează în gospodărie. Atitudinea față de aceste echipamente trebuie să fie responsabilă și acestea nu trebuie să fie aruncate împreună cu deșeurile municipale, la tomberon, sau abandonate”, a precizat șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice la Ministerul Mediului, Svetlana Bolocan.
În municipiul Chișinău sunt în jur de 200 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice. Până la sfârșitul anului, vor mai fi instalate peste o mie de puncte de colectare. „Trebuie să înțelegem că nu este o practică bună de a investi milioane de lei ca să avem lângă fiecare bloc locativ punctele de colectare. Oamenii trebuie să fie conștiincioși și să caute punctele de colectare cele mai aproape de ei. Nu putem compara volumul de deșeuri de echipamentele electronice cu volumul de deșeuri menajere. E cazul ca oamenii să-și manifeste interesul, să caute unde sunt aceste puncte, dar pentru asta ei trebuie să fie informați, trebuie să cunoască pericolele (aruncării la groapa de gunoi), beneficiile (reciclării)”, a spus directorul companiei MoldRec.
„Agenția de Mediu este în continuă comunicare cu agenții economici ce au ca gen de activitate de comercializarea (inclusiv importul și plasarea pe piață) produselor supuse regimului de responsabilitate extinsă a producătorilor, astfel aducând la cunoștință cu privire la prevederile și obligațiile ce le au în conformitate cu actele normative ce reglementează responsabilitatea extinsă a producătorilor, inclusiv și pentru produsele de EEE”, a menționat Denis Macovschi.
Regia Autosalubritate, operatorul municipal de evacuare a deșeurilor solide din Chișinău, de asemenea a intensificat comunicarea pe aspectul de educare a cetățenilor referitor la gestionarea corectă a deșeurilor electrice și electronic. „Vă rugăm mult și insistent să duceți deșeurile electronice, electrocasnice la operatorii care se ocupă de acest tip de deșeuri. Marele magazine de electrocasnice trebuie să aibă un depozit al lor temporar. Respectiv, orice cetățean care are deșeuri electronice, electrocasnice are dreptul să le ducă, iar retailer-ul are obligația să accepte deșeurile electronice, electrocasnice. Containerele care le are Autosalubritate sunt pentru deșeurile care pot fi catalogate reciclabile, dar nu deșeurile electronice, electrocasnice, nu deșeurile medicale, nu deșeurile industriale. Aceste tipuri de deșeuri nu trebuie nici într-un caz să fie înhumate”, a explicat Igor Gîrlea, director interimar Autosalubritate.