Deșeuri rezultate din activități umane, descoperite în cel mai adânc loc de pe Pământ

  • 14 Mai 2019 10:10
Deșeuri rezultate din activități umane, descoperite în cel mai adânc loc de pe Pământ

Un explorator american care a reușit să coboare cu submarinul în cele mai adânci puncte de pe Pământ a declarat luni că a descoperit în astfel de locuri deșeuri rezultate din activități umane, relatează agenția DPA.

Victor Vescovo, care a devenit primul om care a realizat scufundări multiple în cele mai adânci locuri de pe planeta noastră, a spus că, pe lângă descoperirea a trei noi specii de viețuitoare marine, în timpul explorărilor sale a observat și materiale rezultate din activități umane.

Exploratorul în vârstă de 53 de ani a reușit să realizeze singur două scufundări la cea mai mare adâncime cu ajutorul unui submersibil, la 10.928 de metri, respectiv 10.927 de metri, atingând cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

În timpul uneia dintre scufundări ''am găsit două deșeuri; nu este prea clar ce erau, dar cu siguranță proveneau din activități umane'', a declarat Vescovo în cadrul unei conferințe susținută luni la ''Explorers Club'' din New York.

''Navighez pe fundul Gropii Marianelor, totul este frumos, liniștit, într-un mod steril deși este viață sălbatică acolo, și apoi se vede, este de neconfundat, este realizată de mâna omului, are margini ascuțite'', a explicat exploratorul.

Aceasta a fost pentru a treia oară când oamenii au coborât în cel mai adânc punct din ocean, numit ''Challenger Deep''. Producător canadian de film James Cameron a fost ultimul care l-a vizitat în 2012, submarinul său ajungând la o adâncime de 10.908 metri. Prima expediție în zona ''Challenger Deep'' a fost realizată de Marina Americană în 1960, ajungându-se atunci la o adâncime de 10.912 metri, notează Reuters.

Vescovo a precizat că în misiunile sale rareori s-a întâmplat să nu descopere gunoaie. El și-a exprimat totuși speranța că acest lucru ar putea crește nivelul de conștientizare al populației în privința poluării. ''Sperăm că acest lucru va crește nivelul de conștientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor; (oceanul) nu este o pubelă uriașă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puțin mai mult respect'', a spus el.

Scufundările au fost realizate în cadrul proiectului ''Five Deeps Expedition'' de explorare a celor mai adânci zone din cele cinci oceane ale lumii. Până în prezent, începând de la 28 aprilie și până la 7 mai, Vescovo și echipa sa au reușit să exploreze cele mai adânci locuri din patru oceane.

Misiunile de explorare sunt filmate pentru un documentar Discovery Channel, în cinci părți, care va fi difuzat la sfârșitul acestui an.

Poluarea cu deșeuri din plastic a atins proporții epidemice - se estimează că 100 de milioane de tone de gunoaie rezultate din activități umane se află în prezent în oceanele lumii, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău