Desenele animate produse de Studioul ”Moldova –Film” ar putea fi digitalizate din fonduri europene

  • 17 Iulie 2020 18:18
Desenele animate produse de Studioul ”Moldova –Film” ar putea fi digitalizate din fonduri europene

Societatea pe Acțiuni ”Moldova-Film” participă la un concurs, supus votului public, pentru a obține din fonduri europene mijloace financiare necesare pentru digitalizarea desenelor animate produse de Studioul ”Moldova-Film”, informează MOLDPRES.

În cadrul concursului participă 16 obiective culturale din R. Moldova, 10 dintre care vor beneficia de finanțare de până la 40 mii de euro. Proiectele vor fi selectate prin vot public.

Rezultatele votării vor constitui 50% din scorul final, iar restul de 50% din pondere îl va constitui decizia Grupului de monitorizare a patrimoniului cultural a Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Societatea ”Moldova-Film” dispune de un fond cinematografic considerat patrimoniu național, care timp de 68 de ani a acumulat mai bine de 1500 de filme, dintre care 109 sunt de animație. Pionierul animației moldovenești poate fi considerat pictorul de cinema Anton Mater, care a realizat două filme animate cu păpuși în volum după poveștile lui Ion Creangă „Punguța cu doi bani” și „Capra cu trei iezi”. Tandemul Constantin Balan și Spiridon Vangheli a creat un serial întreg despre micuțul Guguță, care poate fi considerat cel mai reușit desen animat.  

Filmele din arhiva „Moldova-Film” sunt imprimate pe peliculă cinematografică de 35 mm. Stocarea și păstrarea lor necesită un spațiu enorm special amenajat, cu un regim strict de păstrare – temperatură și umiditate. Peliculele sunt nocive, iar cu timpul devin și mai periculoase pentru sănătate. Pentru a păstra și conserva aceste filme, ele necesită urgent să fie restaurate, digitizate și conservate, astfel ca să se încadreze în normele europene și mondiale și să poată fi difuzate în cinematografe și la televiziuni.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău