Desemnarea lui Igor Grosu, între dezamăgirea și surpriza plăcută a deputaților

  • 17 Martie 2021 08:00
Desemnarea lui Igor Grosu, între dezamăgirea și surpriza plăcută a deputaților

Decizia președintelui țării de a-l desemna pe Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru a împărțit taberele în Parlament. PAS spune că reprezentantul lor va veni în fața deputaților cu un program de guvernare bun și cu o echipă profesionistă care să gestioneze criza pandemică, socialiștii și deputații Platfomei DA se arată dezamăgiți de candidatura lui Igor Grosu, iar deputații Pro Moldova spune că această desemnarea ar putea pune punct crizei politice din Republica Moldova, notează IPN.

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu spune că așteaptă ca Igor Grosu să vină în Parlament cu un program profesionsit de gestionare a crizei pandemice și de deblocarea a relațiilor țării noastre cu FMI, astfel încât Guvernul să primească vot de încredere din partea deputaților și să fie deblocată criza politică din țară.

„Este o surpriză plăcută, pentru că lucrurile se mișcă în direcția corectă și va duce la sfârșitul crizei politice. Strict din punct de vedere juridic, în condițiile în care Mariana Durleșteanu s-a retras, Maia Sandu a acționat corect, potrivit Constituției. Faptul că Dodon a participat la consultări arată că el a fost acceptat la discuții, imediat a apărut mesajul Marianei Durleșteanu, și ulterior desemnarea, lucrurile s-au desfășurat sincronizat”, a spus Andrian Candu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, socialiștii spun că în scurt timp majoritatea parlamentară va veni cu un alt candidat la funcția de prim-ministru, pe care președintele va fi obligat să-l desemneze.

„Igor Grosu va rămâne și el în istorie drept candidatul la funcția de premier care nu a acumulat niciun vot. În același timp, în Parlament ar putea veni o majoritate de deputați care îl vor susține, de exemplu, pe Andrei Năstase. În aceste condiții Maia Sandu va fi obligată să înainteze candidatura majorității parlamentare”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Reprezentanții PAS spun că nu renunță la ideea alegerilor parlamentare anticipare, dar scrutinul electoral va avea loc abia după ce va fi atenuată criza pandemică din țară.

„Igor Grosu este un candidat foarte bun, are toate calitățile necesare pentru a conduce un Guvern, el va veni cu un program foarte bun. Prioritatea zero a acestui Guvern va fi gestionarea crizei pandemice ”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Dezamăgiți de decizia șefului statului sunt deputații Platformei DA, care- i cer președintelui țării mai multă predictibilitate în acțiuni.

„A fost o surpriză pentru noi pentru că spiritul discuțiilor de astăzi a fost cu totul altul, numele lui Igor Grosu nu a fost pronunțat nicăieri în timpul discuțiilor. Sunt niște schimbări de macaz de la o zi la alta, am vrea mai multă claritate și mai multă predictibilitate din partea instituției prezidențiale”, a spus deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

Potrivit legii, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile din data semnării decretului prezidențial, pentru a-și crea echipa guvernamentală și programul de guvernare și pentru a cere votul de încredere al Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău