Descoperirea "GPS-ului din creier" aduce Nobelul pentru Medicină

  • 06 Octombrie 2014 14:14
Descoperirea

John O'Keefe, May-Britt Moser și Edvard I. Moser împart Nobelul pentru Medicină "pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziționare din creier".

Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărțit de John O'Keefe, May-Britt Moser și Edvard I. Moser "pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziționare din creier", conform anunțului făcut luni la Stockholm.

În zilele următoare vor fi anunțate premiile pentru Fizică, Chimie, Pace și cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei.

Academia Suedeză nu a comunicat încă în ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinței exprese a creatorului premiilor.

În mai bine de un secol, prin aceste premii s-au răsplătit 22 de organizații și 847 de indivizi, printre care 44 de femei.

O singură persoană l-a obținut de mai multe ori fără a-l împărți cu altcineva: biochimistul american Linus Pauling, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) și pentru Pace (1962). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău