Descoperire uimitoare sub stratul de vopsea al unei pânze de Pablo Picasso

  • 06 Iunie 2018 14:34
Descoperire uimitoare sub stratul de vopsea al unei pânze de Pablo Picasso

O pagină dintr-un ziar francez, pe care Pablo Picasso îl citea regulat, a fost descoperită sub stratul de vopsea al unei pânze semnată de pictorul spaniol, la Pola, un muzeu situat la Hakone, în vestul Japoniei, unde este expus tabloul "Maternité au bord de l'eau".

Grație unei tehnologii de imagistică cu infraroșu, cercetătorii au identificat sub suprafața tabloului o pagină din Journal, cotidian francez literar pe care Picasso îl citea regulat, potrivit News.ro.

"Pentru a verifica, am orientat aparatul pe chipul mamei și marea mea surpriză a fost când a apărut un text de ziar", povestește John Delaney, cercetător la National Gallery of Art din Washington, într-un comunicat. El a realizat studiul împreună cu Keiko Imai, conservator-șef la Muzeul Pola din Hakone (la vest de Tokyo), unde se află această pânză din "perioada albastră" a artistului și care va fi împrumutat Musée d'Orsay din Paris (din septembrie 2018 până în ianuarie 2019).

Pentru a identifica textul, specialista Keiko Imai a consultat arhivele cotidianului francez literar, artistic și politic Journal. Ea a găsit un exemplar din 18 ianuarie 1902 corespunzător textului vizibil, în care apar probleme dezbătute în Parlamentul britanic sau crearea Salonului de pictură și sculptură la Automobile-Club din Franța. 

Descoperirea acestor articole arată că tabloul a fost pictat după această dată, la Barcelona, unde Picasso se instalase la începutul lunii ianuarie după ce părăsise capitala franceză. 

Apariția acestei pagini de ziar sub pictură nu este clară, dar "poate că a fost folosită de artist ca să acopere straturile anterioare înainte de a picta unul nou sau compoziția finală" a tabloului, o practică cu care Picasso era obișnuit. 

Tehnologia folosită a furnizat specialiștilor și imagini mai clare ale unei alte compoziții prezente sub suprafață, care a fost identificată în cursul precedentelor cercetări. Se distinge astfel și mobilierul pe care era așezată femeia, care avea alături un pahar cu absint. 

Sursa: Digi24
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău