Descoperire arheologică importantă în Egipt. Zeci de morminte din perioada anterioară regatelor faraonice, găsite în Delta Nilului

  • 29 Aprilie 2021 08:33
Descoperire arheologică importantă în Egipt. Zeci de morminte din perioada anterioară regatelor faraonice, găsite în Delta Nilului

Zeci de morminte rare predinastice datând din perioada anterioară regatelor faraonice, apărute acum mai bine de 5.000 de ani, au fost scoase la lumină de arheologii egipteni care efectuează săpături în Delta Nilului, scrie Digi24.ro

De asemenea, egiptologii au găsit morminte din perioada hicsoșilor (1.650 - 1.500 î.e.n.), o populație migratoare din Asia de Vest care a cucerit Egiptul, punând capăt Regatului Mijlociu, potrivit Digi24.ro

Descoperirile din provincia Dakahlia, la nord de Cairo, ar putea arunca lumină asupra a două perioade intermediare importante în antichitatea egipteană, au precizat egiptologii.

Șaizeci și opt de morminte sunt din perioada Buto, care a început în jur 3.300 î.e.n., iar cinci aparțin perioadei Naqada III, imediat de dinaintea apariției primei dinastii egiptene în jurul anului 3.100 î.e,n., potrivit unei declarații a Ministerului pentru Turism și Antichități.

Printre mormintele găsite figurează și 37 din perioada hicsoșilor, o populație a început să migreze în Egipt traversând Sinaiul în jurul anului 1800 î.e.n..

"Avem de-a face cu o necropolă extrem de interesantă, deoarece combină unele dintre primele perioade ale istoriei egiptene cu o altă perioadă importantă, cea a hicsoșilor", a declarat Salima Ikram, egiptoloagă la Universitatea Americană din Cairo, citată de Agerpres.

"Egiptologii încearcă să înțeleagă cum egiptenii și hicsoșii au trăit împreună și în ce măsură aceștia din urmă au preluat din tradițiile egiptene", explică ea.

Mormintele din perioada Buto sunt gropi în formă ovală în care rămășițele pământești erau așezate în poziția ghemuită, cu capul îndreptat spre vest. Unele dintre mormintele din perioada Naqada III conțin vase cilindrice și în formă de pară, se precizează în declarația ministerului.
Mormintele din perioada hicsoșilor sunt în principal semi-dreptunghiulare, cu rămășițele pământești având capul orientat, de asemenea, spre vest.

"Misiunea arheologică a descoperit și mai multe de cuptoare, sobe, rămășițe de fundații, vase de ceramică și amulete, reprezentând mai ales scarabei, dintre care unele realizate din pietre semiprețioase, dar și bijuterii, cum ar fi cercei", se indică în declarație.

Sursa:Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău