Descoperă Polonia, cultural și turistic, printr-o simplă vizită la muzeu. O expoziție de afișe cu cele mai interesante locuri ale acestei țări a fost vernisată la Chișinău

  • 07 Aprilie 2023 16:30
Descoperă Polonia, cultural și turistic, printr-o simplă vizită la muzeu. O expoziție de afișe cu cele mai interesante locuri ale acestei țări a fost vernisată la Chișinău

O expoziție de afișe, care prezintă o incursiune prin cele mai importante obiective turistice și culturale ale Poloniei, a fost vernisat, ieri 6 aprilie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția, organizată cu sprijinul Institutului Polonez din București, numără 48 de lucrări semnate de artistul Ryszard Kaja, scrie Radio Chișinău.

Seria de afișe a fost creată de artist din pasiunea sa pentru călătorii și turism, a menționat directorul adjunct al Institutului Polonez la București, Wojciech Mrozowski, potrivit căruia autorul prezintă Polonia cu umor, îndepărtându-se de banalul și estetica unei cărți poștale, arătând fața frumoasă și reală a țării:

„În zilele noastre când granițele joacă un rol convențional, iar oamenii călătoresc mult și își schimbă adresa unde locuiesc, fiecare are un loc care îi lipsește, la care ține sau de care își amintește cu drag. Afișele lui  Ryszard Kaja ne ajută să nu uităm aceste locuri. Sunt un simbol al afecțiunii și admirației pentru diferite zone ale Poloniei cu toate avantajele și dezavantajele lor” , a menționat Wojciech Mrozowski.

Afișele expuse reprezintă o călătorie prin toată Polonia, iar descrierile lor fac referire la o înțelegere și însemnătate dublă a cuvintelor, fac o incursiune atât turistică cât și în mentalul colectiv al polonezilor, a menționat directorul adjunct al Institutului Polonez la București,  Wojciech Mrozowski,  pentru Radio Chișinău.

Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe, Ryszard Kaja (1962–2019) a debutat la răscrucea anilor ’80/’90, ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań. În anii ’90 și începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi. La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională. În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeștrilor afișului polonez, se arată într-un articol publicat de Institutul Polonez la București.

Expoziția poate fi vizitată de public la Muzeul Național de Artă, până pe data de 18 iunie.

Sursa Foto: Institul Polonez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău