Deschiderea arhivelor de la Vatican ce vizează pontificatul papei Pius al XII-lea: patru teme de interes, vizate de istorici

  • 01 Martie 2020 12:42
Deschiderea arhivelor de la Vatican ce vizează pontificatul papei Pius al XII-lea: patru teme de interes, vizate de istorici BBC

Deschiderea arhivelor de la Vatican ce vizează pontificatul papei Pius al XII-lea (1939-1958), solicitată de mai multe decenii de numeroși istorici și organizații evreiești, se va produce luni, 2 martie, informează jurnaliștii de la AFP, care au enunțat cu această ocazie patru teme de interes asociate acestor documente, scrie Agerpres.

În total, 120 de fonduri și serii de arhivă vor deveni accesibile, împărțite în 20.000 de unități, reprezentând milioane de pagini. Potrivit jurnaliștilor francezi, istoricii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a le studia în amănunțime.

Prezentăm mai jos patru teme de interes legate de aceste documente:

Holocaust: arhive deja publicate

Arhivele din Al Doilea Război Mondial au fost deja în mare parte publicate de Vatican, însă cercetătorii vor avea de acum acces direct la un număr suplimentar de documente. Arhivele de după război devin publice pentru prima dată.

Pentru a răspunde polemicilor ce îl vizau pe Pius al XII-lea, începute după moartea acestuia în anii 1960, patru preoți iezuiți au finalizat în 1981, după 16 ani de cercetare, 11 volume de documente.

O comisie mixtă (evreiască și catolică) compusă din șase istorici și formată în 1999 a primit sarcina de a tranșa în această chestiune, dar membrii săi au solicitat acces suplimentar la arhivele Vaticanului.

Așteptări prudente în rândul cercetătorilor

Suzanne Brown-Fleming, directoarea programelor internaționale de la Muzeul memorial al Holocaustului din Washington și autoarea cărții "The Holocaust and Catholic Conscience", a declarat: "Ni se pare imprudent să facem supoziții, într-un sens sau în altul, despre ceea ce am putea să descoperim, mai ales când știm că e vorba de 16 milioane de pagini, redactate în 12 limbi. Iar cele mai interesante părți din arhivă se află adeseori în dosare neașteptate, cum este cazul unui dosar etichetat cu mențiunea 'Diverse'".

Philippe Chenaux, profesor de Istoria Bisericii moderne și contemporane la Universitatea Pontificală Laterană din Roma, biograf al papei Pius al XII-lea, a adăugat: "Nu este sigur că deschiderea fondurilor de arhivă de la Vatican va putea să pună capăt controversei despre 'tăcerile' lui Pius al XII-lea".

Aportul major al documentării făcute publice vizează perioada de după război, cea a Războiului Rece, marcată de antagonismul dintre Occidentul creștin și marele Satan sovietic. Sfârșitul anilor '40 și '50 reprezentau până acum unghiul mort din istoria acestui pontificat", a adăugat același specialist.

Biserica apără un "drept"

Biserica Catolică afirmă că Pius al XII-lea a contribuit la salvarea mai multor milioane de evrei, ascunzându-i în cadrul unor instituții religioase din Roma în timpul ocupației naziste. Instituția religioasă consideră că prudența verbală a fostului papă a evitat demararea unor represalii care ar fi putut să îi vizeze pe catolicii din Europa.

Procesul de beatificare a papei Pius al XII-lea a fost deschis în 1967. Benedict al XVI-lea l-a proclamat "venerabil" la sfârșitul anului 2019, o primă etapă în acest proces, însă decizia în cauză a generat la rândul ei proteste în rândul organizațiilor evreiești.

În 2010, Benedict al XVI-lea afirma că Pius al XII-lea a fost "unul dintre marii drepți între popoare, care a salvat mai mulți evrei decât oricine". "El a suferit enorm pe plan personal, știm acest lucru. Știa că trebuia să vorbească și, totuși, situația de atunci i-o interzicea", a adăugat Benedict al XVI-lea.

În 2014, papa Francisc a spus că resimte "un fel de urticarie existențială" în fața atacurilor care îl vizează pe Pius al XII-lea, "un mare apărător al evreilor" prin prisma faptului că fostul papă a criticat Puterile Aliate, care ar fi putut să bombardeze căile ferate ce duceau spre lagărele de concentrare. Cu toate acestea, Francisc nu a accelerat procesul de beatificare.

Criticii atacă tăcerea lui Pius al XII-lea

Pius al XII-lea, o voce de mare impact moral și ascultată de catolicii germani, este criticat pentru faptul că nu a condamnat niciodată în mod explicit exterminarea evreilor de către naziști.

Acest papă originar din nobilimea romană, preocupat să apere capitala italiană de bombardamente, este de asemenea acuzat că a păstrat tăcerea pe 16 octombrie 1943, când peste o mie de persoane din comunitatea evreiască din Roma au fost arestate în urma unor razii.

Mai multe mărturii confirmă că evreii din Roma au fost apoi ascunși în numeroase instituții catolice, dar niciun document scris nu dovedește că Pius al XII-lea ar fi recomandat astfel de acțiuni.

Mulți dintre cercetători au ajuns la concluzia că papa Pius al XII-lea dezaproba antisemitismul hitlerist, dar era în același timp un produs pur al unui sistem de învățământ catolic anti-iudaic până la abordarea acestor tematici la Conciliul Vatican II (1962-1965). Evreii nu au fost, deci, o prioritate pentru acest papă, preocupat mai întâi de soarta catolicilor și opozant înverșunat al comunismului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău