Deschide.md / INTERVIU cu Comisarul UE pentru transporturi, Adina Vălean: Principalul subiect al discuției cu Chișinău reprezintă conexiunile de transport între Moldova și Uniunea Europeană și posibilitățile de finanțare ale acestora (Revista presei)
-
25 Noiembrie 2021 09:56
Portalul Deschide.md publică un INTERVIU cu Comisarul UE pentru transporturi, Adina Vălean, care întreprinde o vizită oficială la Chișinău, pentru a discuta asistența acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi în Republica Moldova. Ea a declarat că principalul subiect al discuției cu Chișinău reprezintă conexiunile de transport între Moldova și Uniunea Europeană și posibilitățile de finanțare ale acestora - conexiunile rutiere, pe calea ferată, aviatice și chiar fluviale.
Poduri peste Prut, drumuri la Ocnița, apeducte sau complexe sportive la Ialoveni sau sistem integrat de gestionare a deșeurilor la Briceni și Cahul – Ziarul Național scrie despre proiectele CONCRETE pe care România le va realiza în R. Moldova în viitorul apropiat. Interconectarea energetică a R. Moldova la sistemul românesc, construcția mai multor poduri peste Prut, reducerea tarifelor de roaming între cele două state, extinderea serviciului SMURD, precum și sporirea asistenței financiare acordate de Guvernul de la București pentru cetățenii moldoveni sunt doar câteva dintre prevederile Foii de parcurs semnate marți de către miniștrii de Externe Nicu Popescu și Bogdan Aurescu. Astfel, România va finanța construcția apeductului magistral în satele Bardar și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, construcția complexului sportiv din Costești, raionul Ialoveni, construcția drumului de acces către Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Calarașeuca, raionul Ocnița, precum și modernizarea serviciilor de salubrizare din raionul Cantemir. De asemenea, România va implementa un sistem integrat de management al deșeurilor în raioanele Briceni și Cahul, precum și un proiect de remediere a locațiilor contaminate cu poluanți organici persistenți în raioanele din R. Moldova limitrofe râului Prut.
Ziarul de Gardă scrie cum a reușit Marina Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, să câștige detașat primul tur al scrutinului electoral.
Tot din Ziarul de Gardă, cititorii vor afla unde este votul electronic din Consiliul municipal Chișinău. Deși au fost investite 1,2 milioane de lei în echipament și soft, iar sistemul de vot electronic este pe deplin funcțional, la cinci de la instalarea acestuia în sala de ședințe a Consiliului municipal Chișinău, consilierii continuă să voteze prin ridicarea mâinii.
Același ziar publică un material despre fotbal, miliarde și separatism.
Expertul economic Veaceslav Ioniță îndeamnă Centrul Național Anticorupție(CNA) să se autosesiseze cu referire la prețul la gaz pe care îl plătește Republica Moldova companiei rusești Gazprom, scrie Jurnal.md. Totodată, acesta susține că Republica Moldova a rămas ostatică Gazpromului, pentru că nu au fost dezvoltate surse alternative. El a amintit în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că „în 2006, Gazprom a insistat ca RM să achite gazul la preț de piață. Când RM a acceptat această formulă, s-a convenit să trecem la aceasta în cinci ani de zile. Treptat, din 2006 până în 2010 am ajuns la prețul de piață. Prima întrebare fundamentală, dacă RM din 2010 până în 2020 a plătit prețul de piață, din ce cauză am rămas ostaticii Gazpromului, nu am dezvoltat surse alternative și n-am implementat pachetul energetic II? Expertul a deplâns faptul că Republica Moldova a rămas dependentă de acest monopolist, în timp ce cumpără gazele la prețul de piață, dar nu din România, sau din alte părți.