Derek J. Hogan/Newsmaker.md: "COVID sau anumite măsuri sanitare pentru asigurarea securității alegătorilor și colaboratorilor comisiei electorale ar putea deveni un instrument politic (Revista presei)

  • 14 Octombrie 2020 09:19
Derek J. Hogan/Newsmaker.md:

Revista presei din 14 octombrie 2020

Temerile Ambasadorului Hogan cu privire la manipularea rezultatelor alegerilor prezidențiale în diaspora și secțiile deschise pentru cetățenii din Transnistria” – titrează Ziarul Național cu referire la un interviu acordat de diplomatul american portalului de limbă rusă Newsmaker.md. Derek Hogan a subliniat că în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie există riscul ca voturile din regiunea transnistreană și din diasporă să fie manipulate. Mai mult, diplomatul bănuiește că la alegerile parlamentare din 2019 a existat o înțelegere între conducerea de la Chișinău și cea de la Tiraspol în privința aducerii masive la vot a transnistrenilor. „Desigur, riscuri există. În evaluarea OSCE despre care am vorbit este menționat în primul rând posibila utilizare abuzivă a resurselor administrative. Există riscul manipulării voturilor din Transnistria și din diasporă. La fel, în el se menționează că participanții la cursa electorală nu au un acces egal la posturile de televiziune de top și că piața media prea mult politizată favorizează anumiți candidați. Desigur, COVID sau anumite măsuri sanitare pentru asigurarea securității alegătorilor și colaboratorilor comisiei electorale ar putea deveni un instrument politic, dacă va apărea o asemenea dorință. Sper că această dorință nu va fi. Dar anumite riscuri există”, a declarat Derek Hogan, pentru Newsmaker.

O alegătoare din regiunea transnistreană este citată de Ziarul de Gardă, afirmând: „Întâi noiembrie este o posibilitate bună de a reaminti că noi, la fel, existăm…” Irina Bogdan a învățat la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, iar în prezent este studentă la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Chișinău. ”Locuitorii regiunii transnistrene sunt cetățenii Republicii Moldova și, indiferent de pe ce mal al Nistrului suntem, ar trebui să avem toate drepturile egale. Dreptul la vot pentru oamenii din regiune este o șansă de a spune ce vor. Poate că acolo nu e așa ușor să ieși la un protest, dar pentru mine votul și acest scrutin electoral simbolic va fi o formă de protest. Nu știu dacă din oficiile frumoase ale funcționarilor de la Chișinău se văd toate problemele pe care le avem noi. Mă deranjează mult că statul nu îmi poate oferi o garanție și protecție legală pe propriul teritoriu”, afirmă tânăra.

Adevărul publică o analiză a profesorului universitar de la București, Radu Carp, care încearcă să estimeze ”Cine va câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova?”. Potrivit lui, ”Maia Sandu va trebui să aleagă între o strategie de captare a voturilor de la toți candidații (o strategie de centru care nu a funcționat la precedentul scrutin prezidențial) sau să se apropie de “unioniști”, să câștige un electorat stabil dar să nu reușească să reducă din procentele care o despart de Igor Dodon. Maia Sandu a eșuat în precedentul scrutin întrucât nu a reușit să iasă din bazinul electoral al Chișinăului. (…) Nu este exclus însă un vot de protest la adresa lui Igor Dodon, chiar din partea propriului electorat. Guvernul girat de acesta a eșuat total în gestionarea pandemiei, iar situația economică este din ce în ce mai proastă. Este posibil ca acest vot de protest să se manifeste în voturi pentru Usatîi sau Ivanov în primul tur și abținere în turul doi. Aparent, Igor Dodon este favorit pentru a câștiga aceste alegeri, fie și datorită inerției unui electorat care nu vede o alternativă. Pentru a construi o alternativă, Maia Sandu va trebui să propună un proiect de țară care să unească și nu să accentueze faliile din societate”, subliniază autorul.

TV8 a realizat un reportaj despre pensionarii care, pentru a se întreține, sunt nevoiți să vândă în stradă tot ce au prin gospodării. ”S-a trezit de la ora 5, pentru ca să vină la Chișinău, să-și vândă florile culese din grădină. Cere doar 15 lei, pentru un buchețel de crizanteme, sperând că astfel va reuși să adune bani, pentru a-și trata piciorul bolnav. “Pensia e mică de tot. La mine pensia abia acum a ajuns la 1324 lei”, spune o bătrână întâlnită pe străzile capitalei de reporterii TV8.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău