Dereck Hogan: Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să susțină Rep. Moldova

  • 15 Martie 2023 10:35
Dereck Hogan: Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să susțină Rep. Moldova

Consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției, securitatea și stabilitatea regională, cooperarea economică inclusiv reziliența energetică și diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între Rep. Moldova și Statele Unite- sunt principalele subiecte de discuție în cadrul sesiunii plenare a Dialogului Strategic Republica Moldova - SUA care se desfășoară astăzi la Chișinău.

Cu această ocazie ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, Dereck Hogan, fost ambasador SUA la Chișinău, au susținut o conferință de presă.  

Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit partenerilor americani pentru sprijinul oferit Rep. Moldova în ultimul an, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, de peste 300 de milioane de dolari pentru a face față impactului.

Un alt pachet de asistență financiară în valoare de 300 de milioane de dolari din partea SUA a fost anunțat luna trecută, de către președinta Maia Sandu și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

”Relațiile dintre Moldova și  Statele Unite nu au fost niciodată mai puternice. Este un lucru de care toți cetățenii beneficiază. Frecvența întâlnirilor la nivel înalt, inclusiv întrevederea recentă între președinta Maia Sandu și președintele american Joe Biden, demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre.”, a menționat Nicu Popescu.

Dereck Hogan: Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să susțină Rep. Moldova

La rândul său Dereck Hogan a salutat angajamentul Rep. Moldova pe calea integrării europene și felul în care autoritățile și cetățenii au gestionat criza refugiaților.

”Când cetățenii Rep. Moldova au ales să meargă pe calea integrării europene, și s-au angajat să stârpească corupția și să avanseze cu reforma justiției pentru a consolida democrația, când Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei - am stat alături de oamenii din Moldova care au deschis casele pentru sutele de mii de refugiați. Când pandemia și războiul lui Putin au afectat puternic economia Rep. Moldova, am ajutat țara să găsească noi căi de comerț și am ajutat antreprenorii moldoveni să supraviețuiască.  Indiferent de provocări Statele Unite va continua să susțină Rep. Moldova. În discursul său de la Varșovia, președintele SUA Joe Biden a recunoscut dorința cetățenilor moldoveni de a trăi în libertate și să avanseze în drumul spre integrarea europeană”, a spus Dereck Hogan.

Dereck Hogan: Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să susțină Rep. Moldova

În acest context adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, Dereck Hogan a apreciat curajul cu care Kievul rezistă în fața agresiunii brutale a lui Putin dar și reziliența Chișinăului.

”Războiul lui Putin a creat consecințe severe în Moldova. Susținem guvernul și cetățenii moldoveni în angajamentul lor de a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în contextul provocărilor de securitate regionale. Și în timp ca a trebuit să gestionați impactul acestor provocări, ați continuat să avansați pe calea reformelor, să consolidați economia și democrația ”

Dialogul Strategic dintre SUA și Republica Moldova a fost relansat de secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Nicu Popescu la Washington în aprilie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău