Der Spiegel: Germania a expulzat un spion rus care fura informații despre programul spațial european

  • 28 Ianuarie 2022 15:25
Der Spiegel: Germania a expulzat un spion rus care fura informații despre programul spațial european

Germania a expulzat anul trecut un spion al Moscovei care lucra sub acoperire diplomatică la consulatul rusesc de la Munchen, conform publicației germane Der Spiegel. Expulzarea a avut loc după arestarea, în vara lui 2021, a unui cercetător acuzat că a furnizat informații rușilor despre rachetele Ariane folosite în cadrul progamului spațial european, informează Reuters, citat de DIGI24.

Conform presei germane, diplomatul rus expulzat era ofițer al Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR).

În vara lui 2021, autoritățile germane l-au reținut pe Ilnur N., cercetător rus angajat la universitatea Augsburg, suspectat că a livrat Moscovei informații despre racheta Ariane, folosită în cadrul misiunilor și zborurilor Agenției Spațiale Europene (ESA), notează sursa citată.

Ilnur N., al cărui nume nu a fost dezvăluit în întregime se află în închisoare din vara anului trecut. El a fost acuzat de spionaj în decembrie.

Ofițerul SVR expulzat, care beneficia de informațiile furnizate de către cercetătorul de la universitatea Augsburg, nu a putut fi anchetat deoarece beneficia de imunitate diplomatică.

Rusia are peste 100 de diplomați acreditați în Germania.

Germania mai expulzat, în decembrie 2021, doi diplomați ruși, după un verdict conform căruia Rusia a comandat asasinarea opozantului cecen Tornike Kavtarașvili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău