Deputatul Vasile Grădinaru: Mai multe partide din R. Moldova au fost finanțate ilegal din Rusia

  • 14 Decembrie 2023 09:01
Deputatul Vasile Grădinaru: Mai multe partide din R. Moldova au fost finanțate ilegal din Rusia

Mai multe partide care au participat în alegerile generale locale din R. Moldova la 5 noiembrie curent au fost finanțate ilegal din Rusia. Declarația a fost făcută de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru, care a precizat că acest lucru poate fi văzut și verificat și prin veniturile financiare ale unor candidați pe care le-au înregistrat după aceste alegeri.

„Ele au fost finanțate în dependență de reușitele criminale care au reușit să le facă, să-și impună candidații în anumite regiuni. În Chișinău, ați văzut, s-a susținut candidatul Ivan Ceban, unde este evident că toate forțele au dat candidați slabi, pentru a nu fura votul lui Ivan (n. red. Ion Ceban). Acum acest lucru se vede clar și prin sursele de venit și de unde vin pentru că aceste resurse financiare vin de acolo, agenții care îi pregătesc și pregătesc campanii electorale iarăși vin din Federația Rusă. Și este evident că lucrurile vin de acolo și Federația Rusă a spus-o deschis. Se împotrivește procesului de integrare europeană a R. Moldova și este evident că acest lucru se va întâmpla atâta timp cât noi vom continua acest vector pro european. Acest lucru s-a întâmplat atât prin finanțarea ilegală (...) dar lucrul acesta nu este unica modalitate. Ați văzut mai nou, iarăși a revenit la practica anterioară de embargoul F. Rusă”, a declarat Vasile Grădinaru, scrie TVR MOLDOVA.

În același context, fostul președinte al Curții Constituționale din R. Moldova, Alexandru Tănase a precizat că imixtiunea Federației Ruse în viața politică a fostelor republici sovietice este o practică a Moscovei care datează de ani buni. 

„Rusia, în toți acești 30 de ani de când există întregul spațiu post sovietic, a fost extrem de atentă în fostele provincii sovietice, încercând să le influiențeze procesele politice, încercând să le distorsioneze atunci când acest lucru coincidea cu interesul lor. Nu văd de ce Rusia și-ar schimba strategia vis-a-vis de R. Moldova, în mod special într-un an electoral. Este foarte important ca autoritățile statului să fie suficient de bine pregătite în acest sens pentru a face față acestor provocări, a punctat Alexandru Tănase. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău