Deputatul român, Bogdan Rodeanu: România e cel mai puternic avocat care susține parcursul european al R. Moldova

  • 15 Aprilie 2022 10:27
Deputatul român, Bogdan Rodeanu: România e cel mai puternic avocat care susține parcursul european al R. Moldova

"România este cel mai puternic avocat al Republicii Moldova și va asista în permanență parcursul european al acesteia", a declarat deputatul român, Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlamentul României, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Sperăm din tot sufletul ca acest parcurs european să fie cât mai scurt. România va asista în permanență acet parcurs, în funcție de ce socilitări vom avea pe partea de asistentță. Știm cât de greu este un astfel de dosar pentru că prin aceeași procedură a trecut și România în momentul aderării, dar vom depune toate eforturile în zona de asistență în momentul în care colegii noștri din R. Moldova vor avea nevoie, într-o anumită măsură, de această procedură. Nu este deloc imposibil, este un parcurs ireversibil. R. Moldova, în momentul de față, se află pe un parcurs ireversibil privind integrarea europeană, aderarea la UE. Cât de repede poate fi trecut mai departe, totul ține de noi și ține de o colaborare și mai ales de voința politică de la Chișinău. Din punctul de vedere al Romșniei, poziția este clară. Suntem cel mai puternic susținător, avocat, care susține cu totul parcursul european al R. Moldova", a spus deputatul român, Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlamentul României, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.


"Ucraina tot are un avocat foarte bun, Polonia, țările baltice, Suedia. Datorită Suediei, R. Moldova are acest avocat, România. Noi cunoaștem foarte bine chiar și atunci când a fost complicat în R. Moldova și s-a instituit o dictatură, România a fost cea care a avut grijă să spună la marile forumuri europene ce instituții trebuie reformate în R. Moldova ca să poată merge în UE. Și să nu uităm, indiferent de culoarea politică a europarlamentarilor români care sunt la Bruxelles, toți sunt avocații R. Moldova. Asta e marele atu pe care îl are R. Moldova, spre deosebire de Ucraina, în comparație cu Polonia, este că toți absolut, indiferent de culoare politică, vorbesc într-o voce și toți urmăresc același lucru ca R. Moldova să se regasească în marea familie europeană. Noi ne dorim până în luna iunie acest chestionar să fie completat. Vă spun cu toată responsabilitatea, guvernul în întregime, fiecare pe domeniile lor, sunt experți care sunt delegați care vor putea răspunde la toate cele 359 de intrebari. După ce completăm acest chestionar urmează următorul. Chestionarul, de fapt, prezintă niște realități care sunt în R. Moldova, să se vadă cât e de pregatită, după care urmează chestionarul următor, cât suntem de pregătiți pentru a face acele reforme care să răspundă standardelor europene", a adăugat deputatul PAS, Lilian Carp.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este un context strategic al autorităților de la București, bilateral, asumat, susține deputatul român Bogdan Rodeanu care vede anumite mișcări în direcția reformelor la Chișinău. "Există o cooperare foarte bună și majoritatea parlamentară, Guvernul, Președintia R. Moldova dau semnalele pe care întreaga Europă și le dorește la momentul de față. Da, nu este un drum foarte ușor, nu poți să rezolvi lucrurile plesnind din degete, este o cale a reformelor care nu s-a facut, pot să spun ca și în România, la timpul lor, dar suntem acum împreună, suntem aproape. Există o Uniune Europeană care vrea R. Moldova în UE. Se construiesc platforme de sprijin pentru R. Moldova, cum a fost acum două săptămâni. Deja s-au stabilit niște praguri financiare pentru R. Moldova, atât pe granturi, cât și pe linii de credit, tocmai pentru a stimula reformele, a sprijini, a da o gură de oxigen vectorului politic care lucrează din greu pentru aceste dosare și pentru parcursul firesc", declară Bogdan Rodeanu.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău