Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la CC modificările adoptate de majoritatea parlamentară referitoare la activitatea ANI. „Efectul pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii vor rămâne cu averea obținută ilegal”

  • 21 Decembrie 2020 09:56
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la CC modificările adoptate de majoritatea parlamentară referitoare la activitatea ANI. „Efectul pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii vor rămâne cu averea obținută ilegal”

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la Curtea Constituțională modificările adoptate de majoritatea parlamentară referitoare la activitatea Autorității Naționale de Integritate. El a subliniat că amendamente au fost făcute și la Codul de procedură penală, astfel încât dosarele pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită vor putea fi deschise doar după emiterea unui act de constatare a averii nejustificate din partea ANI, care, la rândul ei, a fost lipsită de mai multe competențe prin noile modificări legislative, activitatea ei fiind practic paralizată, după cum a apreciat deputatul PAS.

El a solicitat Curții Constituționale să anuleze aceste legi, iar până la examinare, să suspende acțiunea lor.

”Ca efect pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare. Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară.

Legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului. De asemenea, legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți. Dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul săptămânii trecute, Igor Dodon a promulgat mai multe legi controversate, adoptate de majoritatea parlamentară, inclusiv modificările legate de activitatea ANI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău