Deputatul PAS, Oazu Nantoi: Igor Dodon și PSRM creează premise pentru neînțelegeri interetnice care vizează regiunea găgăuză

  • 29 Iulie 2020 11:40
Deputatul PAS, Oazu Nantoi: Igor Dodon și PSRM creează premise pentru neînțelegeri interetnice care vizează regiunea găgăuză

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi acuză Partidul Socialiștilor și pe președintele Igor Dodon că revin la practica reanimării tensiunilor interetnice din societate în scopuri electorale.

Într-o conferință de presă, parlamentarul a spus că se creează premise pentru neînțelegeri interetnice care vizează regiunea găgăuză. Mai exact, el s-a referit la proiectul de lege privind statutul juridic al UTA Găgăuzia, inițiativă ce contravine flagrant Constituției Republicii Moldova.
 
În opinia lui Oazu Nantoi, aceste proiecte au fost înaintate special ca mai apoi președintele Igor Dodon să le folosească în campania electorală pentru prezidențiale din toamnă.
 
„La 16 iulie 2020, deputații PSRM au introdus în procedura parlamentară 3 proiecte de legi ce vizează UTA Găgăuzia. Acestea au fost deja avizate pozitiv de Comisia Juridică, Numiri și Imunități. Prevederile proiectului de lege privind statul juridic special al regiunii găgăuze contravin flagrant Constituției Republicii Moldova.
 
Acest gest cinic al deputaților PSRM a fost determinat în mod clar de ambițiile electorale ale președintelui Igor Dodon. El și PSRM provoacă conștient nevotarea acestor proiecte de legi, pentru ca în campania electorală în fața alegătorilor din regiunea găgăuză să poată da vina pe naționaliștii români din Parlament”. Inițiativa legislativă referitoare la statutul juridic al Găgăuziei a fost votat de socialiști și democrați în comisia juridică a Parlamentului. Actul normativ va fi examinat în sesiunea următoare. El prevede că nicio lege ce vizează regiunea autonomă nu poate fi adoptată fără acordul Adunării Populare de la Comrat. O altă prevedere care trezește îngrijorări este că orice unitate teritorial-administrativă se poate alătura, prin referendum, Unității Teritoriale Autonome Găgăuze. Opoziția și societatea civilă susțin că această inițiativă pune în pericol integritatea Republicii Moldova. 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău