Deputatul PAS Andrian Cheptonar: „Ministerul Infrastructurii s-a pregătit foarte bine pentru această iarnă”

  • 01 Octombrie 2022 08:41
Deputatul PAS Andrian Cheptonar: „Ministerul Infrastructurii s-a pregătit foarte bine pentru această iarnă”

Platforma DA cere demisia vicepremierului Andrei Spînu, acuzându-l de gestionarea proastă a crizei energetice. Președintele formațiunii, Dinu Plîngău, spune că guvernarea acționează în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova atunci când pune datoriile Moldovagaz pe seama oamenilor. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că Ministerul Infrastructurii s-a pregătit foarte bine pentru perioada rece a anului, iar acuzațiile aduse vicepremierului Andrei Spînu sunt nefondate și au menirea de a reduce din încrederea societății în actuala guvernare, notează IPN.

Președintele Platformei DA îl acuză pe vicepremierul Andrei Spînu de proasta negociere a contractului cu Gazprom. De asemenea, potrivit lui Dinu Plîngău, datoriile Moldovagaz nu sunt responsabilitatea consumatorilor care-și achită la timp facturile. Totuși, aceste devieri negative au fost introduse în tarif, iar de la 1 octombrie vor achita un tarif de 29,26 lei pentru un metru cub de gaz.

„E vorba de datorii care acum sunt băgate în tarif. Majorarea de tarif de la 23 la 29 de lei este rezultatul unei gestionări proaste. S-au acumulat datorii de 600 de milioane de lei doar în câteva luni, pentru că nu a fost ajustat cadrul normativ la contractul negociat. Este o datorie care n-a fost acumulată de toți consumatorii, dar trebuie s-o achităm cu toții. Vedem și felul în care este procurat gaz de la Gazprom pentru stocare la un preț mai mare. Potrivit noii formule, din octombrie ar trebui să achităm un preț de 1000 de dolari, este de neînțeles de ce se procură acum cu 1800 de dolari. Platforma DA înțelege că în ajunul perioadei reci a anului nu poți demite tot Guvernul, pentru că nu soluționezi astfel problemele. Dar e nevoie de remanieri pe domeniile responsabile. Nu face față Spînu, nu face față Gaibu. Se observă un sabotaj și din partea Moldovagaz. Doar că toată lumea închide ochii la greșelile care se comit”, a spus Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că membrii Cabinetului de miniștri sunt periodic chemați la raport, la ședințele fracțiunii PAS, iar obiecții la activitatea vicepremierului Andrei Spînu nu sunt. Potrivit deputaților PAS, Ministerul Infrastructurii gestionează eficient criza energetică.

„Gazprom nu doar în raport cu Republica Moldova, dar și cu alte state europene a demonstrat că nu este un partener predictibil. Pentru luna octombrie avem rezerve de gaz stocate, chiar dacă n-am importa din altă parte. Situația este complicată, dar nu poate fi vorba despre faptul că oamenii vor îngheța în case. Cu privire la domnul Spînu, am observat că forțele de opoziție și-au ales anumite jertfe și toate tunurile sunt îndreptate spre aceste persoane. Aceste persoane sunt linșate în spațiul public și asta complică actul guvernării, asta se face pentru a scădea încrederea în guvernare. Formula negociată de domnul Spînu și criticată de toți înjumătățește acum prețul la gaz. Narativul că ministerul nu face nimic este unul fals. Ministerul Infrastructurii s-a pregătit foarte bine pentru această iarnă, date fiind opțiunile pe care le avem”, a spus deputatul PAS, Andrian Cheptonar.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Moldovagaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ceea ce înseamnă că se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău