Deputatul Iurie Dârda s-a retras din rândurile fracțiunii Partidului Liberal (Revista presei)

  • 07 Septembrie 2017 09:59
Deputatul Iurie Dârda s-a retras din rândurile fracțiunii Partidului Liberal (Revista presei)

Revista presei din 7 septembrie

Ziarul de Gardă scrie că un procuror cu o experiență de patru ani, un judecător de instrucție, ex-procuror, dar și un avocat din oficiu care evită să discute despre felul în care (nu) și-a apărat clientul, au făcut (in)justiție în dosarul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în custodia statului, după ce a fost bătut. Publicația mai scrie astăzi despre  cine protejează un restaurant nou în sectorul Ciocana, care se află la nici 15 metri distanță de un bloc de locuit, dar și cum s-a întors acasă în cârje un bărbat care a „beneficiat” de tratament la un sanatoriu din Ucraina, aflat în subordinea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. De asemenea, citiți un interviu cu profesorul universitar Petru Negură, despre reforme și corupție, oligarhie și guvernare, alegeri și independență.

Vitalie Ciobanu observă într-un editorialul de pe europaliberă.org că dincolo de orice supoziţii şi controverse, e sigur că decesul lui Andrei Brăguţa afişează în mod simbolic „fişa clinică” a statului moldovean, după ani lungi de reforme pe bani occidentali. În opinia publicistului, în mod normal, responsabilii de această tragedie – începând cu ministrul de Interne şi până la şefuleţii mai mici –, trebuie să-şi dea demisia, iar persoanele vinovate în mod direct de moartea tânărului bolnav să fie trase la răspundere penală.  Mai mulţi specialişti afirmă că procedura arestului preventiv, aplicată şi în cazul lui Andrei Brăguţa, este folosită excesiv în Moldova: justiţia şi organele de urmărire penală nu se obosesc să discearnă nuanţele unui caz, să cântărească greutatea faptelor, să deceleze circumstanţele atenuante, ci adoptă singură măsură de sancţionare pe care o cunosc – trimiterea în izolator – şi asta probabil pentru a raporta „mai sus” că situaţia e sub control, infractorul a fost neutralizat. Moldova, care chifteşte de corupţie şi mafie instalată în structurile puterii, oferă din când în când reprezentaţii zgomotoase cu arestări şi descinderi ale mascaţilor. Aceste operaţiuni sunt o fotografie aproape la indigo a statului poliţienesc din Rusia, constată Vitalie Ciobanu. 

Portalul Tribuna anunță despre decizia lui Iurie Dârda de a părăsi Partidul Liberal. Deputatul Iurie Dârda s-a retras din rândurile fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova și va activa în calitate de deputat independent. Într-o postare pe o rețea de socializare, Iurie Dârda a declarat că decizia a fost luată pentru ca PL să nu aibă de suferit din cauza campaniei de denigrare lansată în adresa sa. Acesta va continua să activeze ca deputat neafiliat, urmând să ia o decizie în privința viitorului său politic.  

Fostul prim-vicepreședinte al Partidului Liberal până în toamna trecută, actual președinte al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, respinge acuzațiile potrivit cărora ar încerca să rupă deputați de la fracțiunea Partidului Liberal (PL) din Parlament. Ziarul menționează că , ieri, într-o conferință de presă, liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat că din fracțiunea parlamentară ar putea pleca unii deputați la începutul acestei sesiuni parlamentare. Publicația susține că câțiva membri ai PL l-au acuzat, în discuțiile cu reporterul Ziarului NAȚIONAL, pe Anatol Șalaru că ar curta deputații liberali și chiar le-ar propune bani, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul deputatului Oleg Ogor.  

Unimedia reține reacția liderei fracțiunii PCRM în Parlament, Ina Șupac după ce deputatul liberal Iurie Dârdă a anunțat că părăsește partidul și își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. „Mai e unul în parlament azi, 36 în total, un trădător.  testul de putere şi integritate continuă. Îi respect pe cei care trec acest tip de test, indiferent de ideologie şi opinie politică…!”, a scris Șupac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău