Deputatul român Constantin Codreanu | „Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. România, trezește-te!”

  • 20 Februarie 2019 17:12
Deputatul român Constantin Codreanu | „Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. România, trezește-te!”

Deputatul din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP) în Parlamentul României, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat astăzi, 20 februarie, în Camera Deputaților, într-o declarație politică, un scenariu ce poate deveni realitate odată cu alegerile parlamentare ce vor avea loc în Republica Moldova pe data de 24 februarie 2019.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”pe 25 februarie, Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. Nu, nu este un titlu de roman sau film științifico-fantastic, nici un articol dintr-o publicație care face din știrile false o politică editorială. Este o realitate pe care avem toate șansele să o trăim în urma alegerilor parlamentare care vor avea loc, în cel de-al doilea stat românesc, peste câteva zile”.

Potrivit lui Constantin Codreanu, ”în această situație geopolitică, România are partea ei de vină pentru că nu a avut niciodată o strategie coerentă și consecventă în privința Republicii Moldova. În primul rând, nu există nicio instituție care să se ocupe de relația cu cel de-al doilea stat românesc. În al doilea rând, proiectele care sunt implementate nu au o abordare serioasă din partea statului român. Asistăm, de foarte multe ori, la o condiționare politică și la o alocare de fonduri în baza unor afilieri politice a guvernării de la Chișinău. Nu este eficient să sprijini financiar generos infrastructura de peste Prut, fără să condiționezi rezonabil o promovare mediatică a investiției făcute”.

Deputatul român s-a referit și la proiectul privind conectarea energetică. ”Proiectul ar reprezenta un atu în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenței energetice a Republicii Moldova prin rute pro-ruse alternative și ar contribui la consolidarea parcursului pro-european al țării. În schimb, concret, tăiem doar panglici mai mult simbolice la anumite date importante din punct de vedere electoral. Nu este suficient. În zadar vorbim despre sprijin pentru etnicii din Republica Moldova dacă, în Parlamentul României, blocăm inițiative legislative care prevăd facilitarea accesului pe piața muncii din România a celor care nu dețin cetățenia română”, a subliniat Constantin Codreanu. 

Deputatul de la București a menționat că mai mult decât oricând, prezența Rusiei la Prut, asigurată prin forțe politice din Republica Moldova obediente Moscovei, reprezintă cel mai mare risc de securitate pentru România. Altfel spus, investițiile românești dincolo de Prut și implementarea unor politici de stat coerente reprezintă un beneficiu direct atât pentru românii din cel de-al doilea stat românesc cât și pentru statul român. ”Tocmai de aceea, închei prin a invoca un refren care era popular acum 15 ani și care, din păcate, încă este valabil: „România, trezește-te!”, a conchis Constantin Codreanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău