Deputații și experții în domeniul securității – opinii contradictorii în privința iminenței unui război

  • 29 Ianuarie 2022 10:03
Deputații și experții în domeniul securității – opinii contradictorii în privința iminenței unui război

Atât deputații opoziției, cât și cei ai guvernării se arată sceptici în privința izbucnirii unui război clasic în regiune, în contextul situației tensionate dintre Rusia și NATO. În timp ce aleșii poporului se arată aproape convinși că forța dialogului și diplomația vor prevala asupra forței militare, experții în domeniul securității spun că probabilitatea izbucnirii unui război, chiar în preajma Republicii Moldova este destul de ridicată, notează IPN.

Deputații guvernării spun că probabilitatea izbucnirii unui război este redusă, iar în prezent asistăm la o întrecere de forțe dintre marile puteri ale lumii, care doresc să-și adjudece supremația.

„Nu cred că va fi război, unica armă pe care o are Republica Moldova este calea democrației. Din punct de vedere geopolitic, se confruntă două mari puteri pentru delimitarea zonelor de influență. Pe de o parte, avem Statele Unite care militează pentru dreptul de a alege a fiecărui stat suveran de a face parte sau nu dintr-un bloc militar, pe de altă parte, vedem Federația Rusă care încearcă să-și păstreze așa-numita zonă de influență pe care a avut-o încă în perioada sovietică”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, reprezentanții opoziției parlamentare spun că Republica Moldova n-ar trebui să ia partea niciunui actor politic internațional în contextul crizei actuale și să ceară marilor puteri respectarea statutului său de neutralitate și neimplicarea în conflicte externe.

„Cred că nimeni nu vrea război, pentru că o pace rea este mai bună decât un război bun. Diplomația Republicii Moldova ar putea fi acel intermediar care ar putea să aducă la cunoștința vecinilor noștri că noi suntem un stat neutru și în caz dacă cineva dorește crize militare, noi să nu fim implicați. Politicul este cel care acum încearcă să folosească teama oamenilor pentru a distrage atenția de la problemele economice pe care fiecare le are în familia sa. Se încearcă găsirea unui dușman extern. Sper ca noi să reușim să nu ne implicăm în disputele marilor puteri, pentru că ele sunt în stare să-și rezolve singure problemele, noi trebuie să avem grijă de cetățenii noștri”, a spus deputatul BCS, Adrian Lebedinschi.

Experții în domeniul securității regionale spun că deși și-ar dori să fie pacifiști, contextul geopolitic actual demonstrează că disensiunile dintre cele două superputeri se pot transforma oricând într-un conflict militar.

„Atât timp cât există forțe militare, atât timp cât există interesul unor state de a-și extinde teritoriul, inclusiv cu forța armată și a altor state de a-și apăra și de a-și întoarce teritoriile pierdute, iminența unui război rămâne a fi destul de înaltă. Cât privește Republica Moldova, noi nu suntem nici subiectul, nici obiectul acestui conflict, dar suntem implicați în aceste evenimente geopolitice prin faptul că Republica Moldova nu poate să nu-și revendice dreptul la integritate teritorială și de aceea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării rămâne o prioritate”, a spus expertul în probleme de securitate, Viorel Cibotaru.

Recent reprezentanții opoziției extraparlamentare au cerut guvernării de la Chișinău convocarea ambasadorului rus Oleg Vasnețov la Ministerul de Externe pentru explicații privind exercițiile militare din regiunea transnistreană. Solicitarea a fost făcută în condițiile în care există numeroase supoziții potrivit cărora Ucraina ar putea fi atacată din regiunea transnistreană. Acum câteva zile, Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a desfășurat exerciții militare în stânga Nistrului. Potrivit presei ruse, în cadrul acestor exerciții, a fost testat gradul de „pregătire pentru luptă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:4,12 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău