Deputații se vor întruni în ședință plenară la care premierul Ion Chicu va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgență

  • 02 Aprilie 2020 08:14
Deputații se vor întruni în ședință plenară la care premierul Ion Chicu va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgență

Deputații se vor întruni astăzi în ședință plenară la care premierul Ion Chicu va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgență instituite din cauza epidemiei de Coronavirus prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Executivul  condus de Ion Chicu și-a asumat ieri răspunderea pentru mai multe măsuri de susținere financiară a populației și a întreprinderilor care au fost nevoite să-și sisteze activitatea în perioada stării de urgență.

Astfel, ajutorul de șomaj va fi majorat până la suma minimă de 2775 lei, iar venitul minim garantat va crește de la 1107 lei până la 1300 lei. Subvențiile pentru copii vor crește de la 553 de lei, la 975 de lei.

În cazul întreprinderilor care și-au sistat activitatea din cauza crizei provocate de COVID-19, vor fi plătite salariile în cazul șomajului tehnic fie în valoare de 100% sau de 60% din impozite și contribuții.

De asemenea, cota TVA în sectorul HORECA se va diminua de la 20 la 15%, iar plata taxelor pentru agenții economici, care și-au sistat activitatea va fi amânată până la 25 iulie.

Potrivit legislați, dacă în decurs de trei zile de la prezentarea proiectului în Parlament, nu este depusă nicio moțiune de cenzură împotriva Guvernului, documentul se consideră adoptat. Ședința Parlamentului este anunțată pentru ora 14.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău