Deputații s-au întrunit în prima ședință a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului

  • 04 Februarie 2021 13:42
Deputații s-au întrunit în prima ședință a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului

Deputații s-au întrunit astăzi în prima ședință a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. Aceasta ar putea fi și ultima sesiune a actualului Legislativ, având în vedere probabilitatea tot mai mare ca să fie dizolvat dacă nu va putea vota un nou Guvern.

Biroul Permanent al Legislativului a aprobat o agendă compusă din 40 de proiecte pentru ședințele din săptămâna curentă și următoarea. Printre acestea sunt un șir de inițiative de modificare a mai multor legi, dar și crearea unor comisii parlamentare precum cea pentru identificarea măsurilor urgente privind depășirea crizei sanitare provocate de COVID-19, a Comisiei privind situația de la Calea Ferată sau a unei comisii pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ”spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari.

Pe agendă figurează și proiectul unei declarații a Parlamentului cu privire la construcția unor hidrocentrale pe Nistru, dar și audieri legate de procedura de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău și situația de la Air Moldova.

De asemenea, săptămâna viitoare ar urma să se prezinte în Parlament și candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavriliță, pentru a cere votul de încredere. Atât președinta Maia Sandu care a desemnat-o, cât și Partidul Acțiune și Solidaritate au cerut ca această să nu fie votată, pentru a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Platforma DA și Partidul Democrat au anunțat că nu vor vota Guvernul. Un anunț similar a fost făcut la un post de televiziune și de liderul PSRM, Igor Dodon, precizând că se va ajunge la alegeri anticipate în prima jumătate a anului curent.

Dacă Parlamentul nu va vota Guvernul nici din a doua încercare, el urmează a fi dizolvat pe la mijlocul lunii martie. După aceasta el nu va mai putea vota legi, a precizat pentru Radio Chișinău fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu.

În cazul în care va fi dizolvat, aceasta va fi a doua cea mai scurtă legislatură, după cea din aprilie 2009. Actualul Parlament, format în urma alegerilor din februarie 2019, a început să activeze efectiv abia în luna iunie anul trecut, când a fost formată majoritatea PSRM-Blocul Acum, care s-a destrămat în noiembrie, odată cu demiterea Guvernului Sandu.

Ulterior, a fost creată o majoritate PSRM-PDM, care a fost părăsită de democrați în noiembrie anul trecut, iar spre sfârșitul anului, mai multe proiecte importante, dar și unele controversate au fost votate de o majoritate nedeclarată PSRM-Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău