Deputații Radu Marian și Dan Perciun au elaborat un proiect de lege pentru o reglementare mai clară și aplicarea uniformă a politicii vamale și fiscale

  • 15 Februarie 2023 12:40
Deputații Radu Marian și Dan Perciun au elaborat un proiect de lege pentru o reglementare mai clară și aplicarea uniformă a politicii vamale și fiscale

Deputații Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, și Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, au elaborat un proiect de lege pentru ajustarea prevederilor politicii vamale și fiscale pentru anul 2023. Inițiativa legislativă are drept scop concretizarea, reglementarea clară și aplicarea uniformă a dispozițiilor normative ale politicii vamale și fiscale. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul respectiv de lege și îl va propune spre aprobare plenului Parlamentului, anunță Serviciul de presă al legislativului.

În special, documentul urmărește simplificarea accesului la informația referitoare la impozitele funciare și pe bunurile imobiliare din administrațiile publice locale pentru persoane fizice și juridice. În acest sens, Cancelaria de Stat va asigura publicarea informațiilor respective într-o singură sursă, pe pagina web a registrului actelor locale. Totodată, prin acest proiect de lege se propune ca pentru bunurile imobile dobândite după 31 august, declararea acestora să fie extinsă până pe 25 martie a anului următor.

O altă modificare prevede expres că deținătorii de patente pensionari nu vor fi obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, până la eliminarea definitivă a patentei.

De asemenea, se precizează că persoanele cu funcții din efectivul de comandă suprem al Serviciului Vamal sunt exonerate de perioada de probă în serviciu. O altă modificare propusă va permite Serviciului Vamal să intre în proprietatea bunurilor confiscate și să le comercializeze în folosul statului.

Concomitent, se propune ca stocurile de anumite produse conexe de tutun care au fost importate fără timbru de acciz în perioada 1 septembrie 2022 — 12 februarie 2023 să poată fi declarate la Serviciul Fiscal de Stat până la 1 aprilie 2023 și comercializate pe teritoriul țării până la 1 octombrie 2023.

O altă prevedere are scopul de a susține cetățenii care revin cu traiul în Republica Moldova și introduc pe teritoriul țării un automobil: capacitatea cilindrică a motorului vehiculului care urmează a fi importat în țară va fi majorată până la 2500 cm3.

Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 vizează majorarea valorii de referință a unor categorii de funcționari și demnitari de stat.

De asemenea, se propune ca ofițerii de urmărire penală și ofițerii de investigații, de exemplu, din cadrul Ministrului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție și altor instituții, detașați în procuraturile specializate, să aibă nivel de salarizare similar cu cel al angajaților din instituțiile procuraturii.

Autorii propun ca proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău