Deputații pun în discuție proiectul de modificare a Codului electoral cu privire la ziua tăcerii

  • 08 Noiembrie 2018 10:03
Deputații pun în discuție proiectul de modificare a Codului electoral cu privire la ziua tăcerii

Deputații, care se întrunesc la această oră în ședință, urmează să discute astăzi, 8 noiembrie, proiectul de modificare a Codului electoral prin care agitația electorală va fi permisă atât în ziua tăcerii cât și în cea a alegerilor. Totodată, în ziua alegerilor, agitația electorală va fi interzisă doar în incinta secțiilor de votare și pe o rază de 100 de metri de la acestea.

Proiectul a fost elaborat de Comisia juridică a Parlamentului în urma unei analize a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor din acest an pentru primăria Chișinăului, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Alegerile au fost atunci anulate de instanța de judecată pe motiv că în ziua alegerilor candidații au făcut apeluri de ieșire la vot pe rețele de socializare. Invalidarea scrutinului municipal a dus la suspendarea finanțărilor europene pentru Republica Moldova, din cauza încălcărilor principiilor democratice.

Tot astăzi, Parlamentul va reexamina și proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, după ce a fost respins de președintele Igor Dodon. Amintim că documentul prevede o nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Audiovizualului, precum și a membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei publice Teleradio-Moldova, noi prevederi privind transparența proprietății în acest sector și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață.

Proiectul cuprinde și unele norme din actualul Cod al audiovizualului care nu permit retransmisia emisiunilor cu conținut informativ, informativ-analitic și militar produse în state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, fiind vizate în particular programele din Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău