Deputații Platformei “DA” solicită crearea unei comisii de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009
-
20 Noiembrie 2019 10:58
Deputații Platformei “Demnitate și Adevăr” solicită crearea unei comisii de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului. Potrivit deputaților, comisia urmează să stabilească cine a stat în spatele evenimentelor din aprilie 2019 și de ce nimeni, până acum, nu a fost tras la răspundere.
Deputatul fracțiunii “Demnitate și Adevăr” Dinu Plîngău, denunță faptul că societatea nu a aflat până acum cine au fost organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 și cine a avut de profitat de pe urma acestora. În opinia lui, cea mai gravă crimă care s-a produs atunci este faptul că Republica Moldova a pierdut o generație de tineri activi, care astăzi se află peste hotarele țării.
„Constatăm cu mare regret că după mai bine de zece ani de la tragicele evenimente din aprilie 2009 în care au fost schilodiți sute de tineri, zeci de polițiști, în care un protest pașnic a fost distorsionat, în care cel puțin un tânăr a fost ucis în bătăi, până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere”, a scris Dinu Plîngău.
În cadrul comisiei trebuie audiate toate persoanele care dețineau atunci funcții de conducere în stat, inclusiv, judecători, polițiști, procurori și tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie, declară deputatul, Liviu Vovc:
„Primul test este să vedem dacă în Parlamentul Republicii Moldova vor fi voturile necesare pentru inițierea acestei comisii. Căci, persoane care atunci în funcții de conducere acum fac parte din noua majoritate parlamentară. O majoritate parlamentară bazată pe interese și pe frica de justiție și de un procuror independent”, a spus Liviu Vovc.
Deputații au precizat că această comisie urma să fie creată încă în luna iunie, dar acest lucru a fost amânat din cauză că deputații erau implicați în cadrul altor trei comisii de anchetă privind frauda bancară, privatizările ilegale și tentativa de puci din iunie și nu ar fi reușit să se implice în procesul de investigare a evenimentelor din 2009.
Amintim că la 7 aprilie 2009 au avut loc proteste în centrul Chișinăului care au degenerat în violențe. Atunci, cel puțin un tânăr a decedat, fiind bătut de polițiști, iar alte câteva sute au fost torturați în comisariatele de poliție. Totodată, au fost devastate clădirile Parlamentului și Președinției.
În 2010 a fost constituită o comisie parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor din aprilie, condusă de Vitalie Nagacevschi. Atunci, deputatul declara că adevărul despre 7 aprilie trebuie să fie stabilit nu de comisie, dar de organele de urmărire penală, MAI, Procuratură și SIS. Nici un responsabil nu a fost condamnat în dosarul 7 aprilie 2009.