Deputații PDM propun suspendarea, pentru cel puțin un an, a majorării cotei TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12%

  • 10 Decembrie 2020 10:55
Deputații PDM propun suspendarea, pentru cel puțin un an, a majorării cotei TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12%

Deputații Partidului Democrat propun suspendarea, pentru cel puțin un an, a majorării cotei TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12%.

În opinia deputatului PDM Nicolae Ciubuc, în condițiile extrem de dificile din acest an cauzate de pandemie, criza economică și secetă, această majorare a cotei TVA ar fi o povară extrem de mare pentru fermieri. El și-a exprimat solidaritatea cu fermierii care au protestat împotriva prevederilor din politica bugetar- fiscală ce vizează sectorul agricol.

Totodată, deputații PDM propun majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediul rural cu cel puțin 500 de milioane de lei.

”Suma totală a cererilor pentru subvenționare în anul 2020 se cifrează la un 1,4 miliarde de lei. Guvernul a achitat doar peste 300 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că fonduri de un miliard 100 de milioane, prevăzute pentru anul viitor, practic nici nu vor fi suficiente pentru a stinge datoriile anului 2020. Prin urmare, statul nu va avea acoperire financiară pentru toți acei fermieri care fac în acest an investiții și vor depune cereri de subvenționare”, a spus Nicolae Ciubuc.

Un alt amendament propus de democrați vizează anularea prevederii ce permite importul mijloacelor de transport mai vechi de zece ani. Prin această normă se va crea premise reale de a transforma Rep. Moldova într-un cimitir de mașini uzate și va periclita calitatea aerului.

Deputații democrați  susțin că în cazul în care amendamentele lor vor fi ignorate, nu vor vota aceste legi, pe care le consideră toxice pentru cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău