Deputații PAS atenționează asupra unor încercări ale miniștrilor în exercițiu de a numi, pe ultima sută de metri, mai mulți conducători la diverse instituții publice

  • 16 Iulie 2021 16:13
Deputații PAS atenționează asupra unor încercări ale miniștrilor în exercițiu de a numi, pe ultima sută de metri, mai mulți conducători la diverse instituții publice

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate atenționează asupra unor încercări ale miniștrilor în exercițiu de a numi, pe ultima sută de metri, mai mulți conducători la diverse instituții publice. Ei consideră că aceste demersuri ar fi ilegale și că deciziile de numire în funcții vor fi anulate, după preluarea guvernării de către PAS.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, asemenea situații s-ar înregistra la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne, la Ministerul Educației și la Ministerul Agriculturii. Deputatul este de părere că aceste proceduri ar fi ilegale, făcând referire la hotărârea Curții Constituționale din martie 2021 privind atribuțiile Guvernului interimar.

„Imediat după învestirea noului Guvern, toate aceste numiri (dacă vor avea loc) vor fi analizate și – sunt aproape sigur – vor fi anulate. Îi rog pe funcționarii publici din ministere (care-s membri în comisiile de concurs) să refuze îndeplinirea indicațiilor ilegale ale miniștrilor lui Dodon – legea le permite asta și îi protejează. M-aș adresa și miniștrilor care fac prostii chiar și în ultimele zile de aflare în funcții, însă nu cred că are rost. Cu ei va trebui să discute procurorii....”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Un alt deputat PAS, Radu Marian, a oferit și un exemplu în acest sens, privind desfășurarea unui concurs pentru ocuparea funcției de director la 4 instituții medicale, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit unor documente făcute publice de deputat, concursul a fost suspendat, pe 15 iunie, iar a doua zi, pe 16 iunie, a fost reluată etapa de evaluare a candidaților.

„Iată încă un exemplu prin care oamenii lui Dodon încearcă disperat să se instaleze în funcții pe ultima sută de metri. Deși ieri, 15 iulie, secretarul de stat Igor Curov al Ministerului Sănătății a suspendat concursul (foto 1), acesta se pare că s-a răzgândit.  Astăzi, 16 iulie, același secretar de stat a solicitat de la „USMF Nicolae Testemițanu” începerea etapei de evaluare a candidaților în cadrul acestui concurs, rechemându-l din concediu de odihnă pe dl Oleg Lozan, responsabil de procesul de evaluare (foto 2). Este vorba de același Igor Curov care a câștigat concursul pentru funcția de director al  Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, pe care tot el l-a organizat. Pe această cale, îl somez public pe secretarul de stat Curov să înceteze imediat aceste concursuri și să nu-și bată joc de procesul de tranziție. Noua guvernare va anula aceste ordine abuzive”, a punctat Radu Marian.

Solicitat de Radio Chișinău pentru un comentariu, Ministerul Sănătății nu a oferit, deocamdată, un răspuns.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău