Deputații examinează rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020. Ce presupune proiectul

  • 10 Septembrie 2020 12:50
Deputații examinează rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020. Ce presupune proiectul

Deputații examinează astăzi, în prima lectură, rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, care prevede că veniturile prognozate vor fi în scădere cu 650 de milioane de lei și se vor cifra la 37, 2 miliarde de lei.

Potrivit ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, cheltuielile în acest an vor fi de 53, 2 miliarde de lei, iar deficitul bugetar – de 15, 9 miliarde de lei. El susține că proiectul de rectificare bugetară a fost elaborat împreună cu Fondul Monetar Internațional.

Perspectivele macro-economice sunt mai sumbre decât presupuneam (...). Este și mai profundă decăderea economică pe care o înregistrăm în anul 2019. Dacă reducem brusc veniturile, trebuie să reducem și cheltuielile. Pentru țară este soluția de a ne împrumuta pentru a acoperi acest deficit. La cheltuieli am încercat să reducem maximal posibil. Am redus cheltuielile cu 1,2 miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Deputații din opoziție sunt nemulțumiți de noile modificări la buget. Ei susțin că s-au tăiat resurse pentru domeniul sănătății, dar și pentru agricultură nu s-au alocat suficienți bani. În schimb, s-a majorat bugetul pentru Procuratură.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, susține că bugetul pentru sănătate, în criză sanitară, este micșorat cu 500 de milioane de lei.

La sănătate s-a tăiat cel mai mult, aproape 500 de milioane de lei. Ați ratat 221 de milioane de lei din granturi nerambursabile, acești bani putea pentru a cumpăra măști bătrânilor, pentru a le oferi medicilor indemnizații?”, a întrebat deputatul.

Ministrul Finanțelor a negat însă acuzațiile, spunând că banii vor fi folosiți anul viitor.

Nu este adevărat. Sunt proiecte care vor fi finanțate în anul 2021. Unele acorduri de finanțare internațională nici nu au fost ratificate încă. Infirm ce spuneți dvs. Dacă vor fi ratificate de parlament, acești bani vor veni. Noi nu am pierdut acești bani, granturile acestea nu se pierd”, a replicat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău