Deputații europeni solicită o capacitate de apărare mai puternică: UE trebuie să vorbească cu o „singură voce” în privința politicii externe
-
17 Februarie 2022 11:42
Deputații europeni solicită o politică externă și de securitate a UE mai eficientă și o capacitate de apărare mai puternică pentru a răspunde amenințărilor, în două rapoarte adoptate joi, informează comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.
Având în vedere instabilitatea din ce în ce mai mare din lume, creșterea autoritarismului și a dezinformării, UE ar trebui să preia conducerea în consolidarea parteneriatelor multilaterale și în protejarea și promovarea democrației și a drepturilor omului la nivel mondial, subliniază deputații europeni într-un raport privind punerea în aplicare a politicii externe și de securitate comună, adoptat joi cu 474 de voturi pentru, 113 voturi împotrivă și 102 abțineri.
Mai mult, eurodeputații subliniază că, pentru a face față în mod eficient provocărilor internaționale actuale, UE trebuie să acționeze cu „o voce coerentă”. Deciziile privind politica externă nu ar trebui luate în unanimitate, deoarece acest lucru conferă unui stat membru dreptul de veto asupra unei decizii luate de toate celelalte, ci, în schimb, prin majoritate calificată.
De asemenea, Uniunea trebuie să își asigure suveranitatea strategică și să fie mai puțin dependentă în domenii tehnologice cheie, infrastructură critică și lanțuri de aprovizionare, subliniază Parlamentul.
Apel pentru creșterea asistenței militare pentru Ucraina
Ambele rapoarte condamnă ferm comportamentul agresiv al Rusiei față de Ucraina. Textul privind politica de securitate și apărare comună, adoptat cu 369 de voturi pentru, 197 de voturi împotrivă și 123 de abțineri, solicită o asistență militară și de securitate sporită pentru Ucraina. Deputații europeni încurajează, de asemenea, statele membre să își sporească asistența militară și de securitate bilaterală pentru Ucraina.
Apel pentru o Uniune Europeană mai rezistentă
Parlamentul solicită, de asemenea, o politică de apărare solidă și o Uniune Europeană mai rezistentă, care să poată contracara amenințări precum terorismul, atacurile cibernetice, exploatarea migrației în scopuri politice și interferențele străine. UE ar trebui să fie capabilă să răspundă cu fermitate, alături de partenerii săi, dar și în mod autonom atunci când este necesar.
Salutând lansarea lucrărilor privind Busola strategică ca pe o „reflecție strategică fără precedent”, deputații europeni afirmă că Busola ar trebui să constituie un pas important către o veritabilă Uniune Europeană a apărării. Aceștia susțin, de asemenea, crearea unei “capacități de intrare rapidă” cu forțe aeriene, maritime și speciale care pot fi mobilizate în caz de urgență de securitate.