Deputații europeni solicită introducerea rapidă a pașaportului european de securitate socială înainte de sfârșitul anului 2022

  • 25 Noiembrie 2021 15:13
Deputații europeni solicită introducerea rapidă a pașaportului european de securitate socială înainte de sfârșitul anului 2022

Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene o propunere legislativă privind un pașaport european de securitate socială înainte de sfârșitul lui 2022, pentru a reduce sarcina administrativă a lucrătorilor mobili, informează comunicatul oficial, potrrivit caleaeuropeana.ro.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 598 voturi pentru, 59 împotrivă și 38 abțineri, eurodeputații au îndemnat Comisia Europeană să accelereze planurile pentru un pașaport european de securitate socială (PESS) pentru a facilita transferabilitatea drepturilor de securitate socială pentru lucrătorii mobili.

PESS va permite verificarea în timp real a datelor lucrătorilor mobili de către autoritățile naționale ale statului membru în care intenționează să lucreze. Acesta va contribui la combaterea fraudei sociale și a muncii nedeclarate, și va facilita, în același timp, urmărirea și revendicarea drepturilor și a contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorilor.

Respectarea diversității

Deputații europeni afirmă că inițiativa PESS ar trebui să aducă beneficii clare pentru toate părțile interesate implicate: lucrătorii mobili, întreprinderile, angajatorii, sindicatele și autoritățile naționale. Aceasta ar trebui să protejeze drepturile lucrătorilor și să facă procedurile administrative mai puțin complicate și mai eficiente. În același timp, pașaportul ar trebui să respecte diversitatea sistemelor naționale de securitate socială și să nu devină o condiție pentru exercitarea libertății de circulație.

Citiți continuarea materialului pe caleaeuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău