Deputații au votat: Va fi interzisă deconectarea consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului

  • 08 Decembrie 2022 18:16
Deputații au votat: Va fi interzisă deconectarea consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului

Cu 70 de voturi ale deputaților, a fost aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Vladimir Odnostalco, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, scopul proiectului de lege este implementarea unor mecanisme viabile pentru reducerea riscului de deconectări de la serviciile locativ-comunale.

Prevederile inițiativei legislative se extind asupra gospodăriilor casnice, în cazul în care acestora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată. O altă condiție este ca datoria scadentă să fie executată parțial, în cuantum de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% – cu grad de vulnerabilitate ridicată. Totodată, suma cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu trebuie să depășească 5 mii de lei pentru energia termică și gaze naturale și 1500 pentru energia electrică.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău