Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

  • 23 Decembrie 2021 16:23
Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Deputații au susținut toate cele nouă cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, câte una pentru fiecare capăt de acuzare imputat. Ridicarea imunității a fost susținută de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate și cea a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, transmite IPN.

Dumitru Robu a declarat că există probe că Ilan Șor nu a declarat proprietățile sale reale și ale familiei. Pentru anii 2016-2019, nu a inclus în declarația de avere și interese personale informația aferentă bunurilor imobile aflate în proprietatea soției sale, inclusiv tranzacțiile de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile realizate în Rusia, dar și conturile bancare pe care le deținea.

Un alt capăt de acuzare se referă la crearea și conducerea unei organizații criminale. „Potrivit probelor acumulate, s-a stabilit că în prima jumătate a anului 2012, Ilan Șor a decis crearea unui grup criminal organizat pentru a comite infracțiuni de sustragere a banilor din sistemul bancar din Moldova în scopul finanțării activității economice în Moldova și peste hotare, asigurării materiale a membrilor grupului criminal organizat, precum și finanțării activității infracționale a acestui grup și a organizației criminale conduse de către Vladimir Plahotniuc și de către alte persoane”, a declarat Dumitru Robu.

Lui Ilan Șor îi sunt imputate și acțiuni de spălare de bani săvârșite de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Această cauză penală a fost conexată la dosarul „frauda bancară”. De asemenea, Șor este bănuit de escrocherie.

„Există probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că, în a doua jumătate a anului 2014, membrii organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc și alte persoane, au decis redistribuirea în interiorul acesteia a proprietăților deținute de diferite grupuri criminale organizate pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, grupul criminal organizat și condus de către Veaceslav Platon urma să înstrăineze o parte din proprietățile deținute, inclusiv acțiunile de la Victoriabank”, a comunicat procurorul general interimar. Pentru realizarea tranzacției urmau a fi utilizați bani de la Banca de Economii, „sustrași ca urmare a creditării unor companii create de grupul criminal organizat și condus de Ilan Șor”.

„În cadrul urmării penale a fost constată implicarea a tuturor trei grupuri criminale organizate – grupul criminal organizat și condus de Vladimir Plahotniuc, cel condus de Veaceslav Platon și inclusiv grupul criminal organizat și condus de Șor. Toate trei grupuri au acționat împreună pentru a comite infracțiunile”, a mai spus Dumitru Robu.

Legat de faptul că Ilan Șor este cetățean al statului Israel, unde s-ar afla momentan, Dumitru Robu a declarat că Israel își extrădează cetățenii. „Procuratura o să întreprindă toate măsurile și este sigură că Șor va fi extrădat în Moldova pentru a purta răspundere pentru crimele comise”, a afirmat procurorul general interimar.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a declarat că își dorește ca în această țară să existe dreptate, iar fiecărei persoane care a participat în frauda bancară și concesionarea aeroportului să-i fie apreciate acțiunile din punct de vedere juridic. „Noi o să votăm pentru scoaterea acestor imunități, dar vrem ca fiecare dintre cei care au participat, care au votat, care au știut despre ceea ce se întâmplă în țară să poarte o anumită răspundere”, a declarat deputatul.

Ilan Șor a dispărut din spațiul public în iunie 2019. Online a comentat despre demersurile de ridicare a imunității că ar fi „un show pus la cale de către președinta Maia Sandu”.Imunitatea parlamentară i-a mai fost retrasă lui Șor și în august 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău