Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

  • 04 Iulie 11:42
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

Deputații au ținut astăzi, în cadrul ședinței Legislativului, un minut de reculegere în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor staliniste din 1949. Cu această ocazie, sâmbătă, la Chișinău, urmează să aibă loc câteva evenimente, iar în Piața Marii Adunări Naționale, va fi lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție, transmite Radio Chișinău.

În debutul ședinței plenare, deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor staliniste. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a amintit că în jur de 36 de mii de persoane, au fost deposedate de locuințe și duse în vagoane pentru vite la mii de kilometri de casă în condiții inumane.

„Dragi colegi, să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul. Și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul nostru să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori”, a spus președintele Parlamentului. 

Și deputata PAS, Valentina Ghețu, născută în Siberia, a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului în care a vorbit despre istoria sa de viață și calvarul prin care a trecut familia ei în GULAG.

„Pentru cei care plâng după regimul sovietic vreau să vă pun câteva întrebări: Ar vrea cineva dintre voi să fie deportat în vagoane pentru vite în plină arșiță de vară fără apă și mâncare? Ar vrea cineva să ajungă acolo unde nu-l așteaptă nimeni? Ar vrea cineva să îndure frigul de -30, -50 de grade la tăiat păduri, fiind flămând și dezbrăcat?...Haideți să învățăm din lecțiile istoriei, din suferințele părinților, buneilor mei, și ale mele, și să ne unim pentru o Moldovă europeană”, a spus Valentina Ghețu.

În această săptămână, se împlinesc 75 de ani de la cel de al doilea și cel mai de amploare val de deportări din perioada pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, cel din 1949. Guvernul anunță că evenimentul va fi marcat la Chișinău, sâmbătă, 6 iulie, prin acțiuni de comemorare - depuneri de flori la monumentul deportaților și un minut de reculegere pe Aleea Gării, cu participarea conducerii țării.

Ulterior, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție. În acest an, expoziția va fi prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate.

De asemenea, în cele două vagoane, va fi amenajată o bibliotecă cu cărți despre acele evenimente tragice, iar vizitatorii vor putea găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
30
Fri
32
Arhivă Radio Chișinău