Deputații au aprobat în prima lectură proiectul prin care se plafonează majorarea ratei la creditele în cadrul Programului ”Prima Casă”

  • 15 Iulie 2022 12:38
Deputații au aprobat în prima lectură proiectul prin care se plafonează majorarea ratei la creditele în cadrul Programului ”Prima Casă”

După dezbateri intense, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, cu voturile a 75 de deputați, un proiect de lege care vine să atenueze povara pe beneficiarii la plata creditelor ipotecare în cadrul programului de stat „Prima Casă”. 

Documentul aprobat prevede că majorarea ratei dobânzii de către bănci nu va depăși 4 puncte procentuale o dată la jumătate de an, iar pe parcursul unui an aceasta nu va depăși 6 puncte. Proiectul propune reducerea ratei dobânzii cu 1,35%, după ce aceasta fusese majorată cu 5,35 până la 12.72%

Unii deputați consideră că, în ciuda aplicării acestor prevederi, beneficiarii programului „Prima Casă” vor întâmpina dificultăți la plăți.  

„La momentul acordării creditelor una dintre condiții era ca plata lunară să nu depășească 50% din salariul net al familiei solicitante. Noi putem include această garanție în acest proiect? Pentru că anumite familii vor trebui să ofere circa 70% din venitul lor pe aceste plăți.” / Gaibu: „Sunt sigur că trebuie o analiză pertinentă la capitolul acesta, inclusiv cu BNM și băncile comerciale, fiindcă impactul ar fi major asupra lor.” / Perciun: „Pe mine cumva mă îngrijorează că Dvs. spuneți că impactul va fi major, deoarece dacă impactul va fi major, asta însemnă că noi avem foarte familii care vor plăti mai mult de 50% din venitul lor”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun

Ministrul Economiei spune că instrumentul propus va diminua creșterea plăților lunare cu aproximativ 65 la sută.

„În urma implementării ambelor măsuri se estimează că va fi compensat circa 65% din creșterea respectivă. Adică la un credit de 500.000 de lei, care este oferit pe 25 de ani, creșterea ar constitui peste 1.800 de lei, iar în urma acestor măsuri combinate s-ar reduce la cel mult circa 630 de lei”, a afirmat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Opoziția consideră că veniturile băncilor trebuie plafonate și impozitate. 

„În timpul acestei discuții social-filozofice, veniturile băncilor comerciale au continuat să crească. (...) Probabil că pentru asta și există stare excepțională ca să operăm cu măsuri, să aducem instrumente excepționale, inclusiv de intervenție în autonomia BNM de plafonare a veniturilor băncilor comerciale și de impozitare a veniturilor. Dle ministru, solicităm mai puțină inteligență și mai multe soluții”, a spus deputatul socialist, Vlad Bătrâncea. 

Proiectul urmează să fie dezbătut în lectura a doua.

Până acum, prin programul „Prima Casă”, lansat în 2018, au fost procurate circa 7.600 de locuințe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău