Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind noile atribuții ale CNPF

  • 26 Mai 2023 18:17
Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind noile atribuții ale CNPF

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege, prezentat de Guvern, care prevede ajustarea cadrului normativ la noul mandat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Necesitatea modificărilor legislative a fost determinată de redistribuirea unor competențe între CNPF și Banca Națională a Moldovei, începând cu 1 iulie anul curent, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Cele mai importante dintre noile atribuții ale CNPF sunt elaborarea și implementarea documentelor de politici în domeniul incluziunii și educației financiare; reglementarea și supravegherea modului de prestare a serviciilor și mecanismelor de soluționare a pretențiilor clienților; supravegherea corespunderii cu cadrul normativ în vigoare a informației și a materialului publicitar pentru serviciile financiare potrivit legislației speciale; soluționarea petițiilor și a litigiilor.

Scopul modificărilor este crearea premiselor instituționale necesare pentru fortificarea educației financiare, creșterea transparenței produselor financiare, eradicarea practicilor comerciale incorecte și a clauzelor abuzive, soluționarea eficientă a disputelor cu prestatorii de servicii financiare.

În septembrie 2020, Parlamentul a votat modificări la cadrul normativ, potrivit cărora, începând cu 1 iulie 2023, Banca Națională a Moldovei va prelua unele competențe ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, celor două instituții le-a fost oferită o perioadă de tranziție necesară pentru organizarea activității în condiții noi.

Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare. Acestea țin de licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice cu organele de supraveghere, cu asociațiile de business, cu mediul de afaceri.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău