DEPUTAȚI: Prin anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, Olesea Stamate a zdruncinat întregul sistem al justiției

  • 07 Noiembrie 2019 08:48
DEPUTAȚI: Prin anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, Olesea Stamate a zdruncinat întregul sistem al justiției

Prin anularea rezultatelor concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, ministra justiției, Olesea Stamate, a zdruncinat întregul sistem al justiției. Pe de altă parte, acest concurs a fost din start viciat pentru că a fost organizat contrar Constituției. Totodată, reacția pe care a provocat-o decizia de anulare a rezultatelor concursului denotă faptul că organizarea lui a fost o greșeală în sine. Aceste opinii aparțin deputaților PSRM, PDM și blocul ACUM și au fost exprimate la TVR Moldova, transmite IPN.

Vasile Bolea, deputat al Partidului Socialiștilor, spune că, prin decizia de a anula rezultatul concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, ministra justiției a zdruncinat tot sistemul justiției din Republica Moldova. „Tot ce a făcut ministra, în opinia mea, reprezintă presiuni cu scopul de a ca să mențină în funcție un procur general interimar, finul cumetrei liderului care a desemnat-o pe dânsa în această funcție. Mă refer la ministrul de interne, Andrei Năstase”, a declarat politicianul.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu este de părere că de la bun început s-a procedat greșit în ceea ce privește selectarea candidaților pentru funcția de procuror general. În opinia lui, crearea comisiei de preselecție pe lângă Ministerul Justiției este neconstituțională, iar concursul trebuia să fie făcut de Consiliul Superior al Procurorilor, așa cum prevede Constituția. „Această preselecție de către puterea executivă este ilegală, neconstituțională. Din start, procesul a fost viciat”, a notat Sergiu Sîrbu. Deputatul recunoaște că există probleme în sistemul justiției și menționează că acestea au apărut mai ales de când s-a schimbat puterea în stat.

Vladimir Bolea, deputat PAS, blocul ACUM, menționează că reacția societății denotă faptul că însuși organizarea concursului pentru funcția de procuror general a fost o greșeală. „Eu cred că vorbim despre un act de voință din partea ministrei justiției pentru că nu greșesc numai cei care nu muncesc. Ei au dreptul la greșeală pentru că justiția în sine este un act făcut în interesul statului și al oamenilor. Din acest considerent, dacă s-a comis o greșeală, este mai bine de verificat și de recunoscut. Eu cred că este un act de curaj”, a afirmat Vladimir Bolea.

Miercuri, 6 noiembrie, ministra justiției, Olesea Stamate, a anunțat că va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general motivând că membrii comisiei de preselecție au primit informații suplimentare referitoare la unii candidați. Ulterior, prim-ministra Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii și acest subiect urmează să fie discutat în Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău