Deputați: Prima tentativă de învestire a Guvernului va eșua

  • 09 Februarie 2021 08:34
Deputați: Prima tentativă de învestire a Guvernului va eșua

Deputații fracțiunilor PSRM, PDM și Platforma DA se arată convinși că prima tentativă de învestire a Guvernului Gavrilița va eșua. În timp ce democrații și reprezentanții Platformei DA spun că deja este negociată o nouă majoritate parlamentară care să desemneze un alt candidat la funcția de prim-ministru, socialiștii neagă că și-ar dori să pactizeze cu reprezentanții Partidului Șor pentru a vota noul Guvern, informează IPN.

Reprezentanții Platformei DA se arată convinși că venirea Nataliei Gavrilița în Parlament pentru a cere vot de încredere, nu reprezintă altceva decât un exercițiu constituțional mimat. Potrivit lor, miza cea mare o va reprezenta a doua tentativă de învestire a Guvernului.

,,Cei de la Șor deja s-au pornit în căutarea voturilor prin diferite fracțiuni, să formalizeze o majoritate. Adică să fie încropită această majoritate nu sub egida lui Dodon, pentru că Șor are acum mai multă influență împreună cu Plahotniuc și mai mulți bani. După modelul creat anterior de Plahoniuc, va fi formată o majoritate de 51 de voturi care va propune un candidat asupra căruia nu planează suspiciuni de corupție”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari în cadrul emisiunii ,,Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Socialiștii spun că nu se regăsesc într-o coaliție cu platforma parlamentară ,,Pentru Moldova”, însă admit scenariul votării unui Guvern după eșuarea primei tentative de învestire a Guvernului Gavrilița.

,,Cel mai probabil, prima tentativă de învestire a Guvernului Gavrilița va eșua. Există puține șanse să fie votat. După prima tentativă, va urma a doua tentativă și aici se va vedea cine este sincer și cine nu. Mulți dintre cei care declară că-și doresc alegeri anticipate, de fapt, nu și le doresc. De asta eu nu exclud să ne trezim cu o coaliție formală sau neformală între Platforma DA, democrați, Pro Moldova și PAS, de ce nu?”, s-a întrebat deputatul PSRM, Grigore Novac.

Democrații se arată convinși că Natalia Gavrilița nu va obține vot de încredere din partea Parlamentului, însă spun că țara are nevoie de un Guvern plenipotențiar care să gestioneze criza economică și pandemică.

,,Miza va fi în continuare fie pe acest Guvern interimar, care este unul al PSRM, fie pe formalizarea unei majorități. Există scenariul că PSRM sau grupul Șor ar încerca să formalizeze o majoritate și să înainteze un candidat către președintele țării. Temerea mea este că un astfel de candidat nu va fi acceptat de Maia Sandu și aici va apărea o nouă confruntare, dar PSRM asta și dorește”, a declarat deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.

Premierul desemnat, Natalia Gavrilița, a depus ieri la secretariatul Parlamentului lista echipei guvernamentale și programul de guvernare. Potrivit programului, printre prioritățile Guvernului Gavrilița vor fi: majorarea pensiei minime cu 15%, reducerea TVA pentru HoReCa până la 5%, organizarea procesului electoral timp de două zile în diaspora și constituirea unui Tribunal Anticorupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău